Nøklevann (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nøklevann sett fra vestsida av vannet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Nøklevann eller Nøklevannet er en innsjø i Oslo kommunes del av Østmarka. Det ligger øst for Bøler på 163 meter over havet, og er 0,8 km² stort. Navnet antas å være en forvanskning fra norrønt mikill, som betyr «stor».

Vannet inngår i Ljanselvas vassdrag. Det viktigste tilløpet er Lutvannsbekken som kommer fra Lutvann i nord. Det er også mindre tilløp fra Solbergvann i nordvest, Kroktjern og Hauktjern i nordøst og småbekker som kommer fra åsene sør for Nøklevann. Avløpet går ut ved Rustadsaga i sørvest, og renner til Skraperudtjern hvor Ljanselva starter.

I 1897 kjøpte Aker herred Nøklevann og Lutvann for å sikre vannforsyninga. I 1899-1902 ble det bygget den demning som ga en reguleringshøyde på seks meter og et magasin på 3 millioner m³. I 1922-1923 ble dammen påbygget til en reguleringshøyde til sju meter og et magasin på 4,2 millioner m³. Sør for vannet er det sprengt ut flere store bassenger som sikrer reservevann. I 1983 ble Nøklevann åpna for bading.

Det ligger flere kulturminner i området. Et av de mest populære utfartsstedene var og er Sarabråten, Thomas Johannessen Heftyes sommersted fra 1856. I dag kan man kun se grunnmurene av huset, men fortsatt trekker det idylliske området mange vandrere. Den gang det sto gikk den lille hjulbåten «Sara» i trafikk på Nøklevann, drevet av håndkraft levert av husmenn og arbeidere. Det ble også anlagt en turvei fra Østmarksetra. På Rustadsaga, tidligere et viktig sagbruk, ved sørvestenden av vannet er det serveringssted.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.87602° N 10.87714° Ø