NSB Arkitektkontor

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NSB Arkitektkontor ble etablert i 1913, og var en del av Norges Statsbaner fram til 2000. Kontoret hadde i praksis eneansvar for utforming av stasjonsbygninger og andre jernbanebygg. Årsaken til opprettelsen var at man ønska å få ned konstnadene som påløp ved å bruke private arkitektkontorer.

Blant de første store oppdragene var nye bygninger ved Drammenbanen, og deretter kom stasjonsbygninger Sørlandsbanen, Raumabanen og Nordlandsbanen. Etter nedtrappinga av nyanlegg i etterkrigstida ble det særlig fokus på modernisering av eldre bygninger og på nye servicebygninger.

Stilmessig fulgte stasjonsbygningene gjerne samtidas mote, men for å spare penger ble det ofte brukt færre dekorative elementer enn på andre bygninger. Særlig i perioden 1975 til 1989 ble kontoret kjent for nyskapende bygninger, for eksempel Holmlia stasjon som fikk Houens fonds diplom i 1988.

I 2000 ble kontoret lagt ned som følge av omstrukturering og deling av NSB. Staben gikk over til arkitektkontoret Linje arkitekter. I 2012 fusjonerte dette kontoret med CFK Arkitekter til Linje Arkitektur.

Litteratur