Nordberg (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Nordberg. I nedre høyre hjørne ligger Nordberg stasjonSognsvannsbanen, nedlagt i 1993 i forbindelse med at banen ble oppgradert til metrostandard. Kongleveien, Krokusveien og Damefallet i bakgrunnen.

Nordberg er et boligstrøk i bydel Nordre Aker i Oslo, med navn etter gården Nordberg. Det ligger nord for Tåsen. Grensa mot Korsvoll i øst følger strengt tatt den gamle eiendomsgrensa til gården, men er i praksis nokså uklar. Det er heller ikke helt entydig hvor grensa mot Kringsjå mot nord og vest går.

Utparselleringa av området begynte såvidt i 1920-åra, men det var først da Sognsvannsbanen var blitt ført opp til området i 1934 utbygginga skjøt fart for alvor. De opprinnelige planene gikk ut på å oppføre bolighus i nyklassisistisk stil inspirert av engelske hagebyer, men det var funksjonalismen som skulle komme til å prege Nordberg for ettertida. I tillegg er det i området flere mange eksempler på arkitektur fra etterkrigstida, blant annet Nordbergveien 77 som ble bygd for Vebjørn Tandberg i 1961 etter tegninger av Thorleif Jensen og Ole Bue.

I 1946 ble Nordberg sokn oppretta, og Nordberg kapell sto klart i 1953. Det ble i 1962 erstatta av Nordberg kirke. Kapellet står ved siden av kirken og huser nå Nordberg barnehage.

Sykehjemmet Nordberghjemmet åpna i 1978. Nordberg skole ligger på Kringsjå, og åpna i 1998. Skolen ligger rett ved siden av Kringsjå skole. Området betjenes av tre stasjoner på T-banen: Østhorn, Holstein og Kringsjå.

Kilder

Eksterne ressurser

Koordinater: 59.95849° N 10.74119° Ø