Nordlys

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Avishode fra den første utgaven av Nordlys, 10. januar 1902.

Avisa Nordlys ble grunnlagt på Karlsøy i Troms i 1902, og har side 1903 holdt til i Tromsø. Den ble grunnlagt av ordfører og prest Alfred Eriksen (1864–1934). Nordlys eies per 2018 av Amedia, og er Nord-Norges største avis. Den har i tillegg til hovedredaksjonen i Tromsø også lokalkontorer fra Finnsnes og Storslett.

Eriksen grunnla i 1902 både Nordlys og Tromsø amts arbeiderforening. Han hadde tidligere vært radikal venstremann, men gikk over til Arbeiderpartiet. I 1903 ble han valgt inn på Stortinget, og det var i den forbindelse at avisa flytta fra Karlsøy til Tromsø. Han ble i 1910 utnevnt til prest i Vålerenga menighet i Kristiania, og i 1911 måtte han derfor slutte som redaktør for Nordlys.

Avisa var helt sentral for fagbevegelsen i Troms gjennom mange år. Mens Eriksen Alfred Eriksen ikke markerte seg med noen tydelig sosialistisk ideologi, hørte senere redaktører tydeligere til på Arbeiderpartiets venstrefløy. Ved partisplittinga i 1923 gikk daværende redaktør Peder Kaasmoli inn i NKP. Arbeiderpartiet klarte å ta tilbake kontrollen over avisa, og satte inn Ingvald Jaklin som ny redaktør. Han ble sittende helt til 1966.

Den var den første arbeideravisa som ble stoppa under okkupasjonen. Nesten hele redaksjonen flykta i løpet av krigen til Sverige. Etter krigen hadde Nordlys et tydelig moralsk overtak, ettersom hovedkonkurrenten hadde blitt utgitt som organ for Nasjonal Samling. Leieinntekter fra Deutsche Polarzeitung, som hadde brukt Nordlys sitt trykkeri, ble overført til avisa som dermed fikk en god økonomisk situasjon. Det var også gode tider for Arbeiderpartiet i Troms, slik at det ble mange abonnenter.

Jaklins etterfølgere Magne Jønsson og Reidar Nielssen videreførte Nordlys som partiorgan. I 1982 ble Ivan Kristoffersen sjefredaktør, og i hans tid ble avisa løsrevet fra Arbeiderpartiet. I stedet ble profilen som regionsavis for Troms tydeligere. Dette ble ikke minst tydelig da avisa inntok nei-standpunkt i forkant av folkeavstemninga om EU-medlemskap 1994. Den holdt seg også utafor A-pressen fram til slutten av 1990-åra. Den neste redaktøren, Jonny Hansen som ble tilsatt i 1997, hadde ikke bakgrunn fra Arbeiderpartiet.

Eksterne lenker

  • Nordlys på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.

Se også

Litteratur og kilder