Ola Gudheim

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ola Gudheim (født 21. november 1869 på Ulnes, død 15. oktober 1913 i Liverpool) var sønn av Kjersti Haldorsdatter (1840–1915) og Ole Olsen (1834–). Han arbeidet blant annet som fotograf.

Gudheim reiste til Amerika før 1900, og kjørte blant annet trikk i Minneapolis. Her lærte han også å fotografere. Han dro tilbake til Norge, og fotograferte litt i Gudbrandsdalen og ellers i Valdres. I tillegg til fotograferingen drev han med forskjellige ting, kjørte blant annet båt på Strandefjorden.

Han reiste tilbake til USA i 1909, men etter fire år nye år der ville han igjen tilbake til Norge. På vei hjem døde han i en stor togulykke i Liverpool i England. Ifølge Dagbladet var det minst seks døde og mange sårede, og blant de omkomne var «Otto Catheim og Hans Olsen fra Kristiania». Ola Gudheim er sannsynligvis med «Otto Catheim», som kan ha vært en «amerikanisert» skrivemåte. Dødsfallet er innført i klokkerboka for Røn sokn i Vestre Slidre, men det er ikke oppgitt begravelsesdato. Gudim ble trulig gravlagt i England.

Ca. 200 glassplater etter ham er tatt vare på av Ivar Granheim, Ulnes. Valdres Folkemuseum har kopier.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Ola Gudheim på Digitalt museum.
  • Ola Gudheim på KulturNav
  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjonNettbiblioteket
  • Dagbladet, 16. oktober 1913: «Stor togulykke i Liverpool». Digital versjonNettbiblioteket.
  • Granheim, Ivar H.: «Gamle Valdresfoto», i Tidsskrift for Valdres historielag, årbok 1981. *Fotografregister : oversyn over ein del av fotografene med tilknytning til Valdres (upublisert manuskript i Preus museum, 2011)
  • Ola Gudheim i Historisk befolkningsregister


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ola Gudheim er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!