Ole Ødegaard

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ole Ødegaard (født 16. desember 1882 på Brøttum i Ringsaker, død 1946) var grosserer.

Ødegaard dreiv kolonialforretning i Gjøvik, seinere ekspandert til engros- og agenturforretning. Firmaet var oppkalt etter ham selv, altså O. Ødegaard. Han hadde opprinnelig begynt hos H. Andresen og tok over forretningen i 1904. Ødegaard var også med på å starte kaffebrenneri i 1899, oppgradert i 1911. I 1913 solgte han kolonialen til Anthoni M. Ødegaard, ikke en slektning. Ole Ødegaard fortsatte dog med kaffebrenneriet og sto i 1932 bak byggingen av Kafé Fønix.

Familien bodde i Storgaten 10 i sentrum. I 1935 var Ødegaards adresse Hunnsvegen 4.

Ødegaard var også medstifter av Gjøvik Bruk i 1929, og representantskapsmedlem. Han var dessuten medstifter av Gjøvik og Opland Privatbank samme år hvor han også ble styreformann.

Han var medlem av Gjøvik bystyre og skolestyre, og formann i overligningsnemnda. Ved stortingsvalget i 1933 var han listetopp for Venstre i kretsen kjøpstedene i Hedmark og Oppland fylker foran hamarsingen Oline Holtmon. Venstre ble fjerde beste parti og vant ingen mandater.

Han var gift med Amalie f. Topp, en datter av Mathias Topp. De fikk flere barn; sønnen Sverre ble advokat og politiker. Hele hans familie tok imidlertid etternavnet Fari. Datteren Randi ble gift med legen Lars Anda, og flytta fra Gjøvik.

Kilder og litteratur