Ole Iver Aas

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Aas, boktrykker og redaktør.
Ole Aas gjorde en særdeles god innsats som medlem av Harstad Håndverkerforening og ble hedret for det.

Ole Iver Aas (født 1887 i Svolvær, død 1967) var boktrykker og redaktør. Gift med Gjertrud Marie Aas (hun kalte seg bare Marie), fra Nesna. Han kom til Harstad i 1919 og grunnla her familiebedriften Aas & Søns Boktrykkeri.

Som 15-åring begynte han i typograflære i Lofotposten, deretter reiste han som «gesell» både i Norge, Sverige og Tyskland og skaffet seg solid fagutdannelse. Tilbake i Svolvær startet han i 1915 sitt eget trykkeri, som han senere solgte til bladet Nordland NytMelbu og ble leder av trykkeriet der.

Da han kom til Harstad, gikk han i kompaniskap med Olaf Peterssen, som hadde eget trykkeri. I 1924 var Peterssen ute av bildet og Ole Aas fortsatte alene og døpte om trykkeriet til Aas & Søns Boktrykkeri. De første lokalene til trykkeriet var i kjelleretasjen i Strandgt. 20 – bygningen der bladet Nordlys hadde sitt Harstad-kontor og senere Harstad Taxisentral fikk sine kontorer.

I 1928 gikk venstreavisen Haalogaland, som hadde eget trykkeri i Havnegata 20, konkurs. Ole Aas la inn bud, og ble eier både av eiendommen og Haalogalands trykkeri, og i 1934 overtok han også selve avisen og ble selv redaktør.

Så kom den tyske okkupasjonen i 1940. Som alle andre aviser ble også Haalogaland pålagt sensur samt å trykke propaganda for nazistene. Som protest trykte Aas påsken 1941 påskeevangeliet (Matt. 45, 50) med en spesiell vri. Han trykte det på nynorsk. Der stod det. (...) Svikaren hadde avtala eit teikn med dei: «Den eg kysser, han er det. Han skal de ta.» Og med det same gjekk han bort til Jesus og sa: «Ver helsa, rabbi!» og kyste ha.(...) Siste linjen hadde Aas endra til «Heil og sæl, Rabbi!», som var nazistenes hilsemåte. Slik fikk han formidlet hvem han mente svikeren var. Resultatet ble at avisen ble stoppet på dagen og Aas fikk skriveforbud. Trykkeriet ble også lammet ved at settemaskinen ble konfiskert. Å sette seg opp mot nazistene var en tapper gjerning i disse tider og kunne ha kostet redaktøren både langvarig fengselstraff og det som verre var. I stedet fikk han heltestatus blant folk.

Både Ole Aas og kona Marie Aas var ivrig opptatt av Harstad Håndverkerforening. Han som mangeårig sekretær, og hun som primus motor i foreningens kvinnelag. I 1949 var han foreningens formann. Han skrev også 50-års-beretningen til foreningen i 1952.

Aas & Søns Boktrykkeri var en familiebedrift i ordets rette forstand, for etter hvert skulle deres fire sønner, Gunleik, Otto, Erik og Trygve, samt datteren Ingeborg Bjerkaas bli medarbeidere i bedriften.

I 1975 ble bedriften solgt ut av familien Aas, fikk senere navnet Admiralen Reklame & Trykk, og gikk konkurs i 2006.

Ole Aas er gravlagt på Fredly gravlund i Kanebogen.

Kilder