Adolf Skattum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skattum var også eiendomsmegler. Her annonse i Gjøviks Blad (8. mars 1902).

Adolf Skattum (født 12. mars 1862 på Gjøvik, død 11. november 1912 i Kristiania) var sakfører, eiendomsmegler og Høyre-politiker på Gjøvik. Han var byens ordfører 1909.

Skattum var en av kjøpmann Haagen Skattums sønner, men det var brødrene Sverre og Ludvig Skattum som tok over forretningen. Adolf utdanna seg i stedet til jurist. På slutten av sin karriere hadde han avansert til overrettssakfører.

I likhet med mange sakførere dreiv Skattum også som eiendomsmegler. Han var blant annet mellommann da Alf Mjøen solgte garden Anekstad til grosserer Wilhelm Hallén, en konfliktfylt handel som det ble rettssak av. Skattum kjøpte også jordbrukseiendommer sjøl. I Vardal bygde han opp garden Fredeng, der han også skal ha bodd en periode. Han hadde ifølge 1904-matrikkelen også de to Kopperud-gardene og sætereiendommer i Snertingdalen. I tillegg til jordbrukseiendommene han dreiv var Skattum også en av grunnleggerne av Gjøvik kalkfabrikk.

Skattum var gift med Mathilde, født 1863 på Røros. De hadde fire døtre: Signe, Ruth, Margaret og Eva og sønnen Haakon Skattum. Adolf Skattum døde etter en operasjon 50 år gammel.

Kilder og litteratur