Oline Straumberget

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Oline Straumberget (født 7. desember 1840 i Sør-Fron, død 9. februar 1946 i Nord-Rana) var småbruker og omtales som Norges eldste person i en periode.

Hun ble født Oline KristiansenHundorp som datter av Kristian Kristoffersen, og begynte som tjenestejente etter konfirmasjonen, og da på Haverstad. Etter tre år, i en alder av 18, migrerte hun til Rana til fots da hun var 18. Hun gifta seg og bodde på Strømberget (gnr. 133/3) ved Mo i Rana, seinere bodde hun i Ytteren.

I 1946 ble det fortalt om årsaken til migrasjonen:

medan ho var på Haverstad hadde ein gardmannsgut vorti glad i henne og ville dei skulle slå seg saman. Men den standsforskjellen som rådde i den tida verka det om lag som å setja varme på husa, at ein gardmannsgut vart glad i ei husmannsdotter. Det var bråk og spetakkel. Oline fann det difor rettast å reise frå det heile, da ho ikkje ville vera noko stridens eple og 'skjemma ut slekta' til guten. Guten reiste bort til Amerika, der han vart førar på ein båt på Mississippielva.

Straumberget ble 105 år og ble da, i 1945, omtalt som Norges eldste person. Den eldste sønnen levde og var 80 år, og tippoldebarn hadde hun også. Hun døde to måneder over 105-årsmerket.

Kilder


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.