Peter Theodor Holst

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Holst

Peter (Theodor) Holst (født 7. desember 1843 i Trondheim, død 9. januar 1908Gjøvik) var offiser, politiker og gardbruker. Han var amtmann i Kristians amt fra 1900 til 1908.

Holst vokste opp på en av Stiklestad-gardene i Verdal, som sønn av gardbruker og offiser Wilhelm Christian Wessel Holst og Sophie Amalie Holst f. Schmidt. Han gikk på skole i Trondheim, og kom inn på Krigsskolen i 1859. I 1863 var Holst ferdig utdanna offiser, og i 1881 hadde han avansert til rittmester. Etter å ha vært oberstløytnant i kavalleriet ble han i 1899 generalmajor. Holst var samtidig politisk aktiv, og satt fire perioder som stortingsmann for Venstre i tidsrommet 1886-1900, innvalgt fra Nordre Trondhjems amt. Han var også forsvarsminister 1891-93 og 1898-1900. Peter Holst skal i sine yngre år ha vært en radikal Venstre-mann, men ble seinere mer moderat.

Holst som amtmann

Holst kom rett fra posten som forsvarsminister i Johannes Steens andre regjering til amtmannsembetet i Kristians amt. Han flytta amtmannskontoret fra Lillehammer til Gjøvik, noe som kan betydd mye for sjøltilliten til den ennå unge byen ved Mjøsa. Holst kjøpte et herskapelig hus ved Gjøvik kirke, der han etter hvert innretta seg med både bolig og kontor. Huset har seinere gått under navnet Amtmannsvillaen. Fra 1903 eide og dreiv han også storgarden Skredshol i Ringsaker. Han var der nabo med godseier og stortingsmann Wollert Konow (H)Tjerne.

Låven på Skredshol i Ringsaker

Forfatteren av Gjøvik bys historie, Reidar Mollgard, hevder at «Til amtmann å være, viste Holst en usedvanlig interesse også for saker som kunne fremme byens ve og vel.» Han bidrog blant annet i kommunikasjonsspørsmål, som ved danninga av Gjøvik dampskipsselskap. På grunn av sitt engasjement for byen ble Holst en populær mann på Gjøvik.

Forfatteren Johan Bojer, som bodde på Gjøvik mellom 1907 og 1909, har i sine erindringer også omtalt Peter Holst: "Da statsråd Peter Holst ble amtmann her oppe, tok han fatt på å sivilisere Gjøvik i klæsveien. Han forbød herrene å komme til middag i kontortrøya, og kvinnene fikk et vink om at langermet sjeviotkjole kan høve til kirkegang, men ikke til fest."

Holst døde i 1908 "af hjertelammelse", og ble bisatt fra Gjøvik kirke. Bisettelsen var bekosta av Gjøvik kommune. Han ble imidlertid gravlagt på Vestre gravlund i Kristiania. Etter Holsts død ble amtmannssetet flytta tilbake til Lillehammer av etterfølgeren Sigurd Lambrechts, til sterke protester fra bystyret i Gjøvik. Seinere har fylkets administrasjon alltid ligget på Lillehammer.

Galleri

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Forgjenger:
 Jan Greve Skjoldborg 
Amtmann i Kristians amt
Etterfølger:
 Sigurd Lambrechts