Polititroppene
Polititroppene var to enheter, Rikspolitiet og Reservepolitiet, som ble opplært i Sverige fra 1943 til 1945 med tanke på å gjøre tjeneste i Norge ved andre verdenskrigs slutt.
Bakgrunn
Det ble etter hvert mange norske flyktninger i vernepliktig alder i Sverige, og det var ikke mulig å få alle som ønsket å kjempe for Norge over til Storbritannia slik at de kunne få nødvendig trening. Da man først kom på tanken om å trene dem i Sverige, var dette ikke mulig å få til. Selv om Sverige var nøytralt, helte politikken mest i tysk favør. Dette endret seg tidlig i 1943, etter det tyske nederlaget ved Stalingrad.
Oppsett
Sommeren 1943 ble det gitt tillatelse til å opprette en norsk politistyrke, Rikspolitiet. Medlemmene skulle få politiutdannelse, og under omstendighetene måtte dette nødvendigvis også medføre militær trening. På senhøsten ble det også gitt tillatelse til å opprette Reservepolitiet, som fikk en rent militær opplæring. De mange restriksjonene som først ble lagt på virksomheten forsvant gradvis i takt med tyskerne tilbakegang, og styrkene ble mer og mer militære i sin organisering og trening.
Utdanning
Det ble opprettet en rekke leire på ulike steder i Sverige for opplæring og trening av Polititroppene. Både i etableringen av disse leirene og for å sikre utrustning av disse styrkene, spilte den svenske ildsjelen, dosent i kriminalteknikk Harry Söderman en stor rolle, og han ble for dette tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren og i 2006 hedret med byste ved inngangen til Voksenåsen hotell.
Leirene og virkomheten ble finanisert av den norske regjeringen i London gjennom inntektene fra Nortraship, og i Sverige administrert gjennom den norske legasjonen i Stockholm. Den svenske staten bidro ved at regjeringen tillot at Statens Kriminaltekniska Anstalt, hvor Söderman var direktør, kunne rekvirere utstyr fra de svenske hærens lagre. Blant Södermans sekretærer var blant andre den senere berømte barneboksforfatteren Astrid Lindgren.
Styrke
I 1945 utgjorde den samlede styrken rundt 13 000 mann fordelt på femten forlegninger, mannskapene var utstyrt som lett infanteri. I februar 1945 fikk de også tilgang til tungt artilleri. Fra slutten av 1944 begynte man å sende mannskaper til Finnmark, og i løpet av vinteren og våren ble omkring 1300 mann sendt dit.
Innsats
Fra 12. januar 1945 deltok rundt 1300 mann fra polititroppene i befrielsen av Finnmark. Da Tyskland kapitulerte i mai 1945, ble resten av styrkene sendt inn i landet, hvor de sammen med hjemmefronten sikret strategiske punkter og tok tyske soldater og nordmenn mistenkte for landssvik til fange.
Polititroppene hadde 26 falne, hvorav 22 omkom i mineulykka i Karasjok 1. mai 1945.
I løpet av 1947 ble styrkene oppløst. En del av de som var med gikk over i jobber i politi- og lensmannsetaten; et eksempel på det er Alf Troli, som var i tjeneste på lensmannskontoret i Berlevåg i 35 år og idrettsmannen Martin Stokken som var politimann i Trondheim i over 30 år.
Litteratur og kilder
- «Polititroppene i Sverige» i Norsk krigsleksikon
- Polititroppene i Store norske leksikon
- The Norwegien Army In Sweden, film fra poltirtroppene..