Radionette Norsk Radiofabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Radiofabrikken holdt opprinnelig til i Bygdøy allé 67 i Oslo, der man finner denne blå plaketten.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Radionette Norsk Radiofabrikk AS var Norges første radiofabrikk, etablert av Jan Wessel (1903-1980) i Oslo i 1927. Produksjonen opphørte i 1978, etter at selskapet i 1972 hadde blitt fusjonert med Tandbergs Radiofabrikk. Den største suksessen var den kombinerte reise- og hjemmeradioen Kurér.

Starten

Bekjentgjøring i Norsk Kundgjørelsestidende 22. mars 1927 fra Styret for det Industrielle retsvern om godkjenning av varemerket "Radionette", gitt til Jan Wessel, etter søknad 25. november 1926.

Jan Wessel etablerte Radionette Norsk Radiofabrikk i 1927 (firmaet ble registrert 27. september). Produksjonen hadde da allerede så smått startet på et rom i familiehjemmet i en leilighet i Bygdøy allé 67, hvor familien hadde bodd siden 1912 (i dag markert med en blå plakett på bygningen). Wessel hadde allerede 25. november året før søkt om godkjenning av selve varemerket "Radionette", en godkjenning som ble bekjentgjort 22. mars 1927.

Lokaler de første årene

I 1928 flyttet Wessel produksjonen fra familiehjemmet til leide lokaler i Universitetsgata i Oslo. Allerede senere samme år flyttet det ekspanderende firmaet videre til 2. etasje i Bøndernes Banks gård på Egertorget. Ny flytting skjedde i 1929, da Radionette overtok den øverste etasjen i Sjøfartsbygningen. I 1931 fant neste flytting sted, til Dovrehallgården i Storgata. I 1933 ble det flytting til Møllergata 12. I de påfølgende årene skaffet Radionette seg lokaler en rekke steder i byen. Selve hovedkontoret ble flyttet til Trondheimsveien 100 i 1956.

Produkter

Reklame for reiseradioen Kurér fra Radionette.
Foto: Faksimile fra Sarpsborg Arbeiderblad 2. april 1954.

Radionette produserte Europas første radioapparat for tilknytning til lysnettet og startet serieproduksjon i forbindelse med lanseringen av Folkemottakeren i 1936. Fabrikken produserte også høyttalere, båndopptakere og etter hvert fjernsynsapparater. Radionette var særlig kjent for sin omfattende produksjon av reiseradioer med rør- og transistorteknologi.

Selskapets største suksess var den kombinerte reise- og hjemmeradioen Kurér, som gikk både på batteri og lysnett. Firkantkuréren med spisse hjørner ble lansert i april 1950, mens utgaven med runde hjørner kom senere i 1950-årene. Radionette Combi med innebygd platespiller ble lansert i 1959. Selskapet vokste kraftig, og etablerte fabrikker i Iran, Sør-Afrika og Tyrkia. Om lag 700 000 Kurér-apparater ble produsert og eksportert til over 60 land. Spesielt populære var de røde Kurér-reiseradioene i imitert alligatorskinn.

Til Sandvika

I 1968 flyttet Radionette med om lag 800 ansatte til eget produksjons- og kontoranlegg på 17 000 m² i Sandviksveien 184. Bygget – det senere Info-Rama – var med på å åpne vei for en rekke næringslivsetableringer langs E18 gjennom Bærum og Asker.

Sterk internasjonal konkurranse med billige elektronikkprodukter fra Østen brakte Radionette i et økonomisk uføre fra slutten av 1960-årene. Selskapet gikk med underskudd fra 1969, og i mangel av statlig støtte ble Radionette fusjonert med Tandbergs Radiofabrikk (etablert 1933) i 1972.

Fusjon

Fusjonen mellom Tandberg og Radionette var ment å bidra til å styrke norsk radio- og tv-industri. Det sammenslåtte selskapet startet med om lag 2000 ansatte i 1972, og vokste til ca. 3150 ansatte fordelt på sju fabrikkanlegg i 1976. Året etter ble Tandbergs og Radionettes salgsselskaper i Norge, Sverige og Danmark slått sammen til Tandberg Radionette AS, og Radionettes utviklingsavdeling ble nedlagt. Selskapet gikk med underskudd fra 1975, og sommeren 1978 ble virksomheten i Sandvika nedlagt sammen med tre andre fabrikker, som ledd i en statlig styrt plan. Høsten samme år gikk Tandbergs Radiofabrikk konkurs.

Etter konkursen

Det var stor interesse for å overta verdiene i boet. Anlegget i Sandvika ble solgt til Sig. Bergesen & Co og Herman Mehren, som utviklet eiendommen til messe- og utstillingsvirksomhet gjennom Info-Rama ANS. Siemens ble eier av Tandberg Data AS, mens all øvrig virksomhet i Tandberg ble overtatt av Norsk Data ved eierne Tharald Brøvig og Terje Mikalsen i 1980. I 1984 ble virksomheten delt opp i flere selskaper, deriblant Tandberg Television AS, som utviklet og produserte kringkastingsutstyr. Virksomheten med utvikling av bildetelefoner ble revitalisert gjennom Tandberg AS i 1988. Det fjerde børsnoterte selskapet med opprinnelse i Tandberg og Radionette er Tandberg Storage ASA.

Radionette eksisterer fortsatt som varemerke for en global elektrokjede, som sikret seg navnet fordi det var godt innarbeidet. Apparatene produseres i Asia.

Kilder

  • Hildisch, Fredrik C.: Jan Wessel i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 4. februar 2023 fra https://nbl.snl.no/Jan_Wessel
  • «Radioer for 500 millioner siden krigen.» Aftenposten 1963.11.13. Digital versjonNettbiblioteket. (Her beskrives firmaets historie til 1963, inkludert alle lokalitetene det hadde hatt tilhold på).


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Radionette Norsk Radiofabrikk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.