Rommiskolen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skolestua i Rommiskolen.
Foto: Bjørn Henry Syversen

Rommiskolen (Gamle Rommen skole) ligger i Trondheimsveien 557 i Bydel Stovner, nordøst i Oslo, i Groruddalen. Den er en av kommunens eldste skoler; bygd i 1860, den gang i Aker herred, som følge av den såkalte fastskoleloven. Loven fastsatte at landdistriktene i Norge skulle deles inn i skolekretser og at det skulle bygges faste skoler. Tidligere hadde man hatt omgangsskole.

Aker herred bygde mange fastskoler på dette tidspunktet, om lag femten, men bare Rommiskolen står tilbake med alle hus på plass og uten store arkitektoniske endringer. Det skulle være jordvei i tilknytning til fastskoleanleggene, og læreren med familie skulle bo i skolen.

Til Rommiskolen hørte det 15 mål «lærerjord». Undervisningen i Rommiskolen tok første gang til 1. mai 1861, og skolen var i funksjon fram til 1911 da den helt og fullt ble erstattet av Grorud skole. De to skolene drev parallelt i perioden 1900 - 1911. I Rommiskolens protoll, som er bevart i Oslo Byarkiv, finner vi navnet til Trygve Lie.

Skoleanlegget var i sterkt forfall på begynnelsen av 1990-tallet, men en lokal aksjonsgruppe sørget, med støtte fra Kulturdepartementet og andre, for å revitalisere Rommiskolen til et lokalt kulturhus. Groruddalen Historielag spilte en vesentlig rolle i aksjonsgruppen. Bjørn Henry Syversen var i ti år leder i stiftelsen Gamle Rommen skole.

Etter god innsats fra mange hold og flere tusen dugnadstimer, lever Rommiskolen videre. Den inneholder en restaurert og møblert skolestue i tillegg til en boligdel og utleielokaler til bruk for lokale foreninger og lag. Etter avtale kan elevgrupper fra skolene i nabolaget få benytte skolestua i undervisningen. Ett av rommene i det ene uthuset anvendes som atelier for Groruddalen Kunstforening. Interiøret i den gamle skolestua ble brukt som sted for innspilling av sekvenser under vignetten «Hitskolen» i TV-serien «Landeplage» som har vært sendt på NRK1.

Skolen med skoleplass og uthus
Foto: Bjørn Henry Syversen
Rommiskolens kulturminneskilt
Foto: Bjørn Henry Syversen
Rommiskolen sett fra Rommibakken.
Foto: Stig Rune Pedersen

Eksterne lenker

Koordinater: 59.96516° N 10.90516° Ø