Ruth Maiers plass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ruth Maiers plass ligger i bydel St. Hanshaugen i Oslo, i krysset mellom Glückstads gate, Dovregata og Krumgata. Den fikk i 2020 navn etter dikter og dagbokforfatter Ruth Maier (1920–1942).

Maier bodde i Dalsbergstien 3 like ved plassen i den siste tida før hun i november 1942 ble deportert sammen med flere hundre andre jøder. Hun ble drept ved ankomsten til Auschwitz. En snublestein til minne om henne ligger utafor hennes hjem.

Navnesaken

Arbeidet med å få en plass i byen oppkalt etter Ruth Maier ser ut til å ha begynt allerede i 2007. Da skrev Guri Kulås et innlegg i Klassekampen, der hun gikk inn for dette. Hennes forslag var en plass på Vippetangen, stedet der D/S «Donau» la ut med Maier på hennes siste ferd. Bakgrunnen for at Kulås tok opp dette var at det igjen hadde kommet et forslag om å kalle opp en plass etter Knut Hamsun. Hun argumenterte for at, til tross for Hamsuns litterære bragder, var det på sin plass at ofrene for nazismen fikk plasser og gater oppkalt etter seg før man ga Hamsun innpass.[1] Det ble levert inn forslag om dette til bystyret, men dette ble lagt til side. I 2012 tok Rødt opp saken igjen, etter at Jahn Otto Johansen og Jan Erik Vold hadde foreslått å kalle opp en navnløs plass ved Akershuskaia etter Maier.[2] Samuel Bodd uttrykte noen dager senere en viss skepsis mot dette. Ikke at ikke Ruth Maier var verdig, men han omtalte saken som et velment forslag som nok ikke traff helt. Han ville heller ha en plass med et navn som Den jødiske plass, slik at det jødiske Norge ikke bare knyttes til holocaust.[3] Dette ble fanga opp av andre, som argumenterte mot at én person blant de mange ofrene for nazismen skulle representere alle. Det hele endte med at plassen ikke har fått noe offisielt navn. Det er på denne plassen minnesmerket over deportasjonen av jødene, i form av flere tomme stoler, er satt opp.

Etter at saken om plassen ved Akershuskaia hadde stoppa opp, drøyde det et par år før bydel St. Hanshaugen fikk gjennom sitt navneforslag. En plass rett ved stedet der Maier bodde var ikke et kontroversielt forslag, og i november 2020 kunne skiltet endelig settes opp.

Referanser

  1. «Ruth Maiers plass!» i Klassekampen 2007-10-21. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. «Ruth Maiers plass - nå!» i Aftenposten 2012-02-07. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. «Jødenes rettmessige plass» i Aftenposten 2012-02-20. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder


Koordinater: 59.92198° N 10.73770° Ø