St. Franciskus Xaveriussøstrene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

St. Franciskus Xaveriussøstrene (fork. S.F.X.) er en katolsk, religiøs orden for kvinner. Den er den eneste katolske orden man kjenner til som er grunnlagt i Norge og har klosteret Marias Minde i Bergen, innviet i 1956 som moderkloster og driver også St. Olavs kapell på Voss. Ordenen har navn etter den spanske jesuittpateren og misjonæren St. Frans Xavier (1506–1552). Den har senere også blitt etablert i andre land.

De første nonnene kom til Bergen fra Paris allerede i 1888. Det var biskop Johannes Baptist Fallize som grunnla ordenen i biskopens privatkapell Kristiania den 19. mars 1901, med moderhus i Bergen, og med det offisielle navnet Den Norske Søsterkongregasjon av Den Hellige Franciskus Xaverius.[1] Ordenen skulle særlig ha fokus på «undervisning av børnene og udøvelse af barmhjertighedsgjerninger».[1]

I Fallizes forklaring gikk det fram at han ønsket «at undgaa den ofte tilbagevendende ulempe at støde paa uovervindelige vanskeligheder hos udenlandske forstanderinder»[2].

Ved utgangen av 1902 hadde kongregasjonen allerede 21 søstre og de hadde overtatt hospitalet og menighetsskolen i Stavanger, og i 1923 var den nest størst i Norge med rundt 80 søstre. Mange av disse kom fra Tyskland og Nederland.[1]

På det meste var det 150 nonner i hele kongregasjonen, dette var midt på 1950-tallet.[1] De fleste nonnene jobbet hardt som sykepleiere og lærere på Vestlandet.

I tillegg til å engasjere seg i St. Paul menighet i Bergen og andre menigheter og steder i landet, drev ordenen flere sykehus fram til det offentlige helsevesen tok over:

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Sr. Else-Britt Nilsen OP: «120 års innsats for Kirken i Norge», St. Olav nr. 02/2021, ss. 34–37
  2. Kirkelige bekjentgjørelser for Norges apostoliske vikariat av 20. mars 1901, sitert i biskop Schwenzers preken

Kilder