St. Magnus kirke (Lillestrøm)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Magnus kirke
St Magnus kirke Lillestrøm.jpg
Foto: Menighetens nettsider
Sted: Romeriksgata 1, Lillestrøm
Byggeår: 1988
Via til: St. Magnus
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den katolske kirke
Bispedømme: Oslo katolske bispedømme
Menighet: St. Magnus
Periode: Modernisme
Arkitekt: Kjell Lund/Nils Slaatto
Teknikk: Mur
Materiale: Betong, pusset leca og glass
Mål: 1 364 m²
Sitteplasser: 180

St. Magnus kirke ligger i Romeriksgata 1 på Lillestrøm og er sognekirke for den katolske St. Magnus menighet som idag omfatter i hovedsak Nedre Romerike.

Bakgrunn

Den første St. Magnus kirke på Lillestrøm ble oppført i 1957 og innviet på festen for Jomfru Marias uplettede unnfangelse, 8. desember dette året av biskop Jacob Mangers og St. Magnus ble samtidig opprettet som egen menighet for katolikker på Romerike og tilliggende områder.

Den store veksten i menigheten utover på 1980-tallet til rundt 700 medlemmer, gjorde at kirken fra 1957 med sine 72 sitteplasser og nesten ikke sttåpkasser ble for liten. I 1982 bad biskop John Willem Gran om at menigheten opprettet en byggekomite for en ny kirke. Arbeidet tok sin tid, blant annet ble det skiftet arkitekt underveis, men 24. november 1987H ble første spadestikk tatt og grunnsteinen, en gave fra paven, ble lagt ned på Magnusdagen 16. april 1988.

Selve innvielsen var 8. desember 1988, på dagen 31 år etter at den første St. Magnus-kirken ble innviet. Innvielsen var ved biskop Gerhard Schwenzer, assistert av biskop Gran. Da hadde antall medlemmer av menigheten vokst til rundt 950 medlemmer, med et besøk under høymessen på mellom 100 og 200 mennesker.

Kirkebygget

Kirkerommet til den første St. Magnus kirke lå i menighetshuset og er i dag et møte-/festlokale med navn «Gamle St. Magnus». Dagens kirke er således oppført i tilknytning til menighetens øvrige bygninger som inkluderer menighetslokaler og prestekontor. Kirken er dimensjonert i forhold til den omkringliggende småhusbebyggelsen.

Kirkerommet med alteret er sentralrom, med orgel og kortribune som fond. Sakramentskapellet og dåpskapellet er utformet som sideskip, og begge disse kapellene kan benyttes uavhengig av det sentrale kirkerommet. Bakre del av dåpskapellet har skriftestol utformet som et frittstående rom.

Bygningen er utformet spesielt med tanke på lysinnstrømmingen. Den er basert på standardiserte, kubiske vegg- og takelementer som danner egne romsoner med overlysspalter og lysgjennomstrømning.

De sammenstilte vegg- og takelementene danner kirkeskipet, som i et moderne uttrykk også avspeiler det tradisjonelle kirkerommet.

Priser

Kirken ble tildelt Betongelementprisen i 1988 og Betongtavlen i 1989.

Kirken ble i 1991 tildelt Houens diplom for fremragende arkitektur.

Dagens situasjon

Allerede 20 år etter at den nye kirken ble innviet, har den vist seg for liten i forhold til den videre veksten i menigheten som i 2007 hadde 3400 medlemmer. Dette medførte at menigheten dette året ble delt i tre, ved at St. Gudmund menighet og kirkeJessheim ble utskilt for Øvre Romerike og Sta. Clara menighet og kirkeKongsvinger be utskilt for kommunene i Kongsvinger og omegn.

Fortsatt er menigheten stor i forhold til kirkens kapasitet, og det holdes minst fire høymesser hver søndag for menighetens resterende rundt 2400 medlemmer.

Kilder


Koordinater: 59.96005° N 11.05552° Ø