Steinar Jessen (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Steinar Jessen 16 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Alta kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i enden av gågata, nær Nordlysbadet og Nordlyskatedralen.
Foto: Ann-Marit Sæbønes (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Steinar Jessen, 16 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Steinar 17. januar 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2023)

Steinar Jessen født 17.01.1995 i Kirkenes, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Han var en av AUF-erne fra Alta i Finnmark som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, det verste terrorangrepet i Norge etter andre verdenskrig, planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Jessen var ved utescenen utenfor Kafébygget på Utøya. Steinar Jessen beskrives av kjente som en sosial gutt, og i Alta AUF var han en kjerne. Han var også en ivrig svømmer og instruktør.

Bisettelsen

Jessen ble bisatt fra Elvebakken kirke i Alta fredag 5. august 2011. Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) og ordfører Geir Ove Bakken (Ap) var to av talerne. Musikalske innslag ved Nils Anders Mortens fra Musikk i Finnmark på orgel, fiolinist Ingrid Marie Willassen, Hege Sofie Nilsen sang «Eg ser» av Bjørn Eidsvåg og «You raise med up» av Rolf Løvland. Leder i Alta AUF, Ådne Hindenes, holdt en gripende tale, der han blant annet siterte Eskil Pedersens ord:

– Han tok våre vakreste roser, men han kan ikke stanse våren.

Videre sa han

– Steinar var en av disse rosene og vil bli dypt savnet. Men drømmene og tankene til Steinar lever videre i meg og andre som vil ha en mer rettferdig og solidarisk verden.

[1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Steinar Jessen til minne

Steinar Jessens 16-årsdag skulle bli hans siste. Det er med stor sorg vi minnes Steinar, en av våre flinke og flotte ungdommer, en gutt som var med på å prege AUF og imponere partiet. Det er ubegripelig at vi ikke skal treffe ham igjen. Vår dypeste medfølelse går til Steinars nærmeste familie og venner. Dere skal vite at vi står sammen med dere i sorgen.

Til tross for sin unge alder rakk Steinar å sette tydelige spor etter seg. Han rakk å gjøre en forskjell. Steinar meldte seg inn i AUF allerede som 14-åring, og stilte til valg som styremedlem på sitt aller første møte. Han ble sekretær og nøkkelperson i Alta AUF, et av de største AUF-lagene i Finnmark.

Han var spesielt opptatt av skolepolitikk. Han ville være med på å skape en bedre skole, en skole uten mobbing. Hans sterke engasjement kom tydelig frem i diskusjoner og meningsytringer, blant annet i elevråd og samarbeidsutvalg. Steinar ville bidra for å få til et bedre samfunn. Han kjempet utrettelig for det han trodde på.

AUF-kamerater beskriver ham som kunnskapsrik, sosial, omsorgsfull og som en varm person. Han var en som brydde seg om andre. Steinar var umistelig. Uendelig mange vil savne ham - hver eneste dag, ikke bare i AUF, men i lokalsamfunnet, i Arbeiderpartiet, på skolen og i svømmemiljøet. Svømming var viktig for Steinar. Den nordnorske ”svømmefamilien” var et annet fellesskap han rakk å prege før han ble tatt fra oss.

Steinar visste hva han ville og trodde på. Over hele landet vil vi hedre ham og de andre som falt på Utøya. Vi skal hedre ham ved å fortsette å jobbe for en bedre skole, mot mobbing, for felleskap og mot intoleranse. Vi skal jobbe for det Norge han ønsket. Vi skal fortsette å kjempe. Vi skal gjøre det med kjærlighet. Til minne om Steinar.

Vi lyser fred over Steinar Jessens minne.


Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna


Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen


På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]


Finnmark sørger. Minneord fra Finnmark Arbeiderparti

Finnmark Arbeiderparti sørger over tapet av 4 unge AUFere som mistet livet på Utøya 22. juli 2011.

Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl endte sine liv i en terroraksjon som Norge aldri har opplevd maken til.

For alle organisasjoner eller politiske parti er de unge framtiden, det nødvendige korrektivet, livsgnisten og det som gir mening i arbeidet. Når de unge rives bort mister man både tro og framtidshåp og det meningsløse kan ta overhånd.

Men en samlet nasjon har gjennom kollektiv motmakt vist at selv om foreldre har mistet det umistelige, sine egne barn, så er det allikevel en framtid etter dette.

Henrik André Pedersen ble 27 år, Tina Sukuvara 18 år, Åsta Helland Dahl og Steinar Jessen 16 år.

Finnmark AUF har mistet gode og nære venner, og i tillegg opplevd den meningsløse terroren og det uvirkelige – at noen kommer levende hjem, men ikke andre.

Finnmark Arbeiderparti sørger, men vi er ikke alene. Jeg vet at hele Finnmark sørger. Vi har fått utallige henvendelser fra kjente og ukjente som ber oss om å overbringe den dypeste medfølelse til foreldre, søsken, besteforeldre og andre pårørende.

De pårørende kan ikke få sine ungdommer tilbake, men kanskje kan det være en trøst at så mange deler sorgen og bærer den sammen.

Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Åsta Helland Dahl og Steinar Jessen skal aldri bli glemt!


Av Ingalill Olsen

Leder i Finnmark Arbeiderparti.[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

Alta kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i enden av gågata, nær Nordlysbadet og Nordlyskatedralen.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [4]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette er bursdagsblomsten til Steinar Jessen, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 17. januar 2023. Teksten lyder:

Glem ikke 🤍

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Steinar fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli. Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[5]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011. Jessens minneboktekst lyder:

Steinar ble 16 ½ år. Han ble født i Kirkenes men vokste opp i Alta. I AUF var han sekretær selv om han hadde lese og skrivevansker, men han var også en aktiv svømmer i Alta svømmeklubb. Steinar avsluttet 10 år med skole våren 2011 og han hadde gledet seg veldig mye til å starte på videregående. Alle rundt han kunne fortelle at han var ikke en som kunne stå og se på at noen var utenfor. Han var en omsorgsfull og veldig aktiv gutt. Hjemme etterlater han seg lillebroren Arild, lillesøster Sabrina, og mamma og pappa Karianne og Håvard.


Referanser

  1. Jorilldatter, Christel Beate: Steinar Jessen offer for terror: «Han var alltid så snill.» – Dypt savnet. Finnmark Dagblad, lørdag 30. juli 2011, forsida og s. 7. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Olsen, Ingalill: Finnmark sørger. Minneord for Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl fra Finnmark Arbeiderparti. Finnmark Dagblad, fredag 5. august 2011, s. 12. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. 22. juli-senterets Facebookside 17.01.2023 https://www.facebook.com/profile/100068995666338/search/?q=Steinar

Kilder og litteratur