Tåsen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tåsen stasjon før flytting og oppgradering.
Foto: Oslo byarkiv
Den nye Tåsen stasjon. Den tidligere lå ved enden av svingen hvor det på bildet er en del grønn vegetasjon.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Tåsen stasjon er en stasjon på T-banen i Oslo. Den åpnet 10. oktober 1934, da Sognsvannsbanen åpnet for trafikk. Dagens stasjon ligger 123,3 meter over havet, 6,8 km fra Stortinget stasjon og ligger mellom Berg stasjon og Østhorn stasjon og betjener hovedsakelig boligstrøket Tåsen, med også deler av Korsvoll og Nordberg.

Den første stasjonen

Den første stasjonen lå i tilknytningen til brua over Kaj Munks vei, og hadde adkomst fra Nordbergveien/Tåsenveien og Kaj Munks vei, på begge sider av Tåsensenteret fra 1964.

24. februar 1992 skjedde en alvorlig ulykke ved stasjonen, da et T-banetog kolliderte med en gravemaskin som arbeidet i skinnegangen. En kvinne ble drept og 12 mennesker skadd.

Ny stasjon

I forbindelse med oppgradering til metrostandard i 1993 ble stasjonen flyttet 150 meter lenger nord til oversiden av Kaj Munks vei ved Tåsen skole da de tidligere plattformene hadde for skarpe kurver for T-banemateriellet.

Den nye stasjonen fikk nye uværsskur, utført i stål og tre, tegnet av Arne Henriksen. Etableringen av den tredje strømskinnen gjorde at linjen ikke kunne krysses av fotgjengere, og stasjonen har adkomst fra den motsatte siden av Kaj Munks vei enn tidligere.

Overgang til buss

Nedenfor stasjonen på Kaj Munks vei er det overgang til bybussen:

Kilder


Koordinater: 59.95375° N 10.75240° Ø