Thorolf (handelsfartøy, 1911)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
DS «Thorolf»
Thorolf.jpg
DS «Thorolf» ankommer Trebåtfestivalen i Ulsteinvik (2009).
Kjennesignal LFBP
Egennavn: DS «Thorolf»
Båttype Handelsfartøy
Materiale tre
Lengde 60 fot
Bruttotonnasje 31,3
Byggeår 1911
Båtbygger: Anders Svoldal
Framdriftsmidler: Motor (damp)
Motortype Brunholmens Mek. Verksted
Kommune Sula kommune
Lagstilhørighet: DS Thorolfs Venner
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern
Nåværende eier: DS Thorolfs Venner


DS «Thorolf» ble bygd av Anders Svoldal i Rosendal i 1911 for tekstil- og trikotasjefirmaet O.A. Devolds Sønner A/S i Langevåg. I mer enn 50 år benyttet dette firmaet fartøyet som reisendebåt fra Finnmark til Agder for å betjene landhandlere og bykjøpmenn.

Fartøyet havarerte i begynnelsen av 1960-årene, men ble hevet og kjøpt av forsikringsselskapet. Forsikringsselskapet solgte fartøyet til Ålesund, der den var tenkt brukt i turisttrafikk.

«Thorolf» er utrustet med en compound dampmaskin på 75 Ihk bygd ved Brunholmens Mek. Verksted i Ålesund. Maskinen står fortsatt om bord. I 1977 ble dampbåten overtatt av Foreningen til Dampskibet Thorolfs bevarelse. Fartøyet ble imidlertid etter en tid oppgitt og kom i sterkt forfall.

I 1988 ble «Thorolf» overtatt av DS Thorolfs Venner, og fikk hjemhavn i Langevåg. Våren 1988 sprang kjelen lekk og ble demontert. Det ble også konstatert store råteskader i skroget. Fartøyet ble deretter slept til Mellemverftet i Kristiansund N, for totalrenovering. Våren 2000 ble «Thorolf» tilbakeført til foreningen. «Thorolf» er Nord-Europas eldste dampskip i tre.


Kilder