Tilfluktsrom etc. i Strømmen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette er inngangen til et tilfluktsrom i Strømmens nærhet: Det ligger rett under Kjeller gård ved Kjeller flyplass. Dette sto klar til bruk i 1939.
Tilfluktsrom på Storo 1943. Fotograf Einar Storo.
Tilfluktsrom oppslag fra før krigen.
Samfundsbygningen i Strømmen utstyrt med en høy trevegg foran kinoinngangen i 1943.


Strømmen har hatt tilfluktsrom i sin enkleste form siden 1939. I det følgende berettes hovedtrekkene i denne historien. Dette er ingen fullstendig historisk oversikt, men en nedtegning mens det ennå finnes folk som husker aprildagene i 1940. Oversikt over dagens situasjon ligger nederst i artikkelen.

En tidlig form for tilfluktsrom

Før krigsutbruddet ble det anlagt to beskyttelsesrom som vi er kjent med. Begge var enkle former for vern mot skudd og granatsplinter, men de kunne på ingen måte sikre mennesker mot direkte treff av bomber fra fly.

Vegger og tak ble bygd som en form for bindingsverk, deretter ble det fylt grus og jordmasser rundt veggene og på taket. Vi så aldri noen form for dører der, men det kan tenkes at en form for dekning ble ordnet ved at det fantes lagrede tømmerstokker etc i nærheten.

Tilfluktsrom bygd inn i jordskråninger

   • Ved Bråtealleen/Statsråd Ihlens vei, 50 meter fra Bråtebruas vestre ende, retning Bråte.
   • Ved Sagdalsveien, nå Henrik Ibsens vei, 40 meter fra jernbaneundergangen opp mot branntomta på Flaen, også kalt veatomta.

Vi har ikke funnet foto av disse, men har som illustrasjon lagt inn et bilde av et tilsvarende på Storo i Oslo.

Beskyttelsesvegger

Etter krigsutbruddet ble det anbrakt beskyttelsesvegger utenfor enkelte offentlige bygninger. Et kjent eksempel er dokumentert på bilde av Samfundsbygningen i Strømsveien, i dag Folkets Hus. Bildet er gjengitt på side 90 i Strømmen I. Vi ser her en høy trevegg foran kinoinngangen. Veggen er dobbel, omtrent som en forskaling. Mellomrommet ble fylt opp med grusmasser, og ville nok kunne sikre mot gjennomtrengning av geværskudd og granatsplinter.

Andre beredskapstiltak

I 1939 ble det foretatt prøveoppsetting av kraftige, mobile lyskastere ved låven på Bråte gård, se Strømmen I side 132. Dette var tenkt som en av flere lyskastere rundt Kjeller flyplass, som allerede den gang utgjorde en viktig del av landets luftforsvar. Det er ikke kjent om disse fikk noen anvendelse under det tyske overfallet 9. april 1940.

Tilfluktsrom under Jenseberget

Under Jenseberget ved Strandveien var det i mange år ett eller flere tilfluktsrom. Det har ikke lykkes oss å bringe på det rene om rommene var sprengt ut allerede ved krigsutbruddet. Fjellhallene er i dag tatt i bruk til andre formål.

Tilfluktsrom i Strømmen i dag

Strømsveien 9, Sivilforsvarets fjellhall i Vassøyholtet. I samarbeid med kommunen ble det her åpnet en liten flerbrukshall i 1981 med plass for flere idrettsgrener: Pistolskyttere, turnere, volleyballspillere og flere kunne benytte seg av hallen. Også bowlingen i Strømmen fikk sin start her. 
   • Strømsveien 74 i det tidligere Rådhuset, nå MiA (Museene i Akershus).
   

Strømmen Storsenter har anlagt to tilfluktsrom som kan klargjøres på kort tid: Ett i det gamle P-huset ved Stasjonsveien, og ett inne i senteret. I skolene er situasjonen slik:

Sagdalen skoles bygninger fra 1919 og 1956 har aldri vært utstyrt med tilfluktsrom. 
   • Sagdalen 2 – tidligere Stalsberg ungdomsskole – har tilfluktsrom i store deler av kjelleren. 
   • Bråtejordet skole har ikke tilfluktsrom. 
   • Skjetten, Stav og Gjellerås skoler har tilfluktsrom.
   • Tidligere Melby og Valstad har tilfluktsrom

Kilder

  • Stefferud, Alf og Bunæs, Steinar: Strømmen : Historier om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2006. 192 s. ISBN 978-82-997416-0-6. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Velnytt fra Strømmen Vel