Tore Eikeland (1990–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Tore Eikeland 21 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
På bursdagen til hvert terroroffer settes det ei rose i navnet i minnesmerket Lysningen på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2019).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Tore Eikeland, 21 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Tore 18. mai 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2022)

Tore Eikeland (født 18. mai 1990, død 22. juli 2011) var en av AUF-erne fra Osterøy som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Han var på Kjærlighetsstien på Utøya.

Tore Eikeland fra ValestrandOsterøy var leder i Hordaland AUF og ble av statsminister Jens Stoltenberg beskrevet som en av partiets mest talentfulle ungdommer. Fotballentusiasten ble politisk interessert som 14-åring og utmerket seg med sine glødende taler. Han var en lidenskapelig foredragsholder og aktivist, opptatt og involvert i sosiale og politiske spørsmål både hjemme og i utlandet.

Eikeland ble stedt til hvile fredag 5. august 2011 fra Hamre kyrkje på Osterøy, som tar 350 personer. Nær 1000 møtte opp, så flere hundre sto utenfor i gråværet og fulgte begravelsen på storskjerm. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og partisekretær, Raymond Johansen, i Arbeiderpartiet var blant gjestene som tok farvel. [1]


Utdannelse og yrke

Han studerte sammenliknende politikk på Universitetet i Bergen, og skulle etter planen starte på tredje studieår i august 2011. På kveldstid var han lærer på AOF.

Minneord fra AUF og Abeiderpartiet

Tore Eikeland til minne

Tore Eikeland fra Osterøy ble bare 21 år. Han ble frarøvet livet den 22.07 på Utøya. Det er ufattelig og uvirkelig. Han var umistelig. Nå er han likevel borte for alltid. Hele AUF og Arbeiderpartiet føler at vi har mistet en som stod oss nær. Nå vil vi også si til familien at vi står sammen med dere i sorgen. Vi savner alle Tore dypt.

Tore var aktiv i AUF i flere år, og var en markant og engasjert leder av AUF i Hordaland fra september 2009. Han var svært inkluderende med sitt lune vesen, underfundige humor, åpne sinn og brennende engasjement. Som hans venner i Skrivekollektivet har uttrykt det etter Mikael Wiehe:

Vi har vandrat samma vägar Vi har burit samma bördor Vi har sett mot samma stjärnor Vi har sjungit samma sånger Vi har delat samma drömmar.

Sporene han har satt er tydelige i AUF, i Arbeiderpartiet og ikke minst blant de mange som sto ham nær.

Tore gjorde seg bemerket på to landsmøter i Arbeiderpartiet, både i 2009 og 2011. Vi husker godt hvordan han i april fikk hele landsmøtet til å juble for hans engasjerte innlegg mot EUs postdirektiv. Han ble spådd en lysende politisk karriere og var ungdomskandidat på fylkestingslista for Hordaland Arbeiderparti til høstens valg. Han var stolt over nominasjonen og så fram til å bli folkevalgt.

Også Fagbevegelsen fikk glede og nytte av Tores evner og talent. Som styremedlem i LO Bergen var han levende opptatt av faglige rettigheter og arbeidsfolks vilkår. Han titulerte seg selv som student og industriarbeider, ettersom han jobbet deltid i fiskeforedlingsindustrien. Tore var en sann tillitsmann, i alle positive betydninger av ordet.

Tore var svært aktiv i internasjonalt solidaritets- og demokratiarbeid. Han var på flere utenlandsturer i regi av AUF, både til Georgia og Uganda, for å lytte og for å dele sine ideer og verdier med medmennesker der. Han var et aktivt medlem av Europeisk ungdom og tok initiativ til nettverket Europeisk Arbeiderungdom. Tore var en ekte internasjonalist.

Med sin humor og sine imitasjoner var Tore et sosialt midtpunkt som skapte god stemning. Han var en ordsmed av rang og stolt nynorskbruker. Han var en etterspurt foredragsholder og skribent og han elsket å delta i spørrekonkurranser og quiz.

Tore var svært fotballinteressert og opptatt av sitt lokale fotballag Valestrand/Hjellvik og sitt kjære Newcastle. Også her var han en viktig bidragsyter som spiller, trener og dommer for VHFK og som ivrig skribent på Newcastles norske hjemmeside.

Tore var AUFer og Arbeiderpartimann på sin hals. For å hedre hans minne vil vi fortsette kampen for de verdiene og sakene han brant for. Han vil alltid ha en stor plass i våre hjerter.

Vi lyser fred over Tore Eikelands minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Osterøy kommunes 22. juli-minnesmerke, er reist ved Osterøy rådhus i Lonevåg. Osterøy kommune mista Tarald Kuven Mjelde og Tore Eikeland i terrorangrepene 22. juli 2011.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Bilde i artikkelen viser Tore Eikeland og Håvard Ødegaards bursdagsblomst fra 22. juli-senteret 18.05.2022.[3] Teksten lyder:

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Tore og Håkon fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli.

Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine

Eikelands minneboktekst lyder:

Tore Eikeland, 21 år fra Osterøy, var leder i Hordaland AUF.

Statsminister Jens Stoltenberg beskrev Tore i minnetalen etter 22.juli som en av våre mest lovende, unge politikere. Tore studerte sammenlignende politikk ved UIB, og hadde planer om videre utdanning i utlandet. Jobbet samtidig som lærer for AOF.

Han var en omsorgsfull person som var glad i, og så alle. Dyktig på å bekrefte de rundt seg slik at de våget å stå opp for det de trodde på. Alltid positiv, ville at alle skulle ha det bra.

Engasjerte seg sterkt i menneskeverd, likhet og demokrati. Var opptatt av at alle barn og ungdom skulle ha samme rett til utdanning, uavhengig av sosial bakgrunn eller nasjonalitet. Han har vært både fotballspiller, trener og dommer. Likte å spille skuespill, skrive innlegg i aviser, og på nettet.

Var alltid travelt opptatt, men når han satte seg foran Keyboarden hjemme slappet han virkelig av, til stor glede for resten av familien.

Tore var en høyt elsket sønn og bror.

Ettermæle

  • Statsminister Jens Stoltenberg nevnte Tore Eikeland ved navn i sin tale ved minnegudstjenesten i Oslo domkirke 24. juli 2011: En annen som er borte er Tore Eikeland. Lederen av AUF i Hordaland, og en av våre mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker han fikk hele landsmøtet i Arbeiderpartiet til å juble, da han holdt et engasjert innlegg mot EUs postdirektiv, og vant. Nå er han død. Borte for alltid. Det er ikke til å begripe. [4]
  • I 2012 ble Tore Eikeland posthumt hedret med tittelen Årets Europeer av organisasjonen Europeisk Ungdom, for særskilt innsats for den norske EU-saken eller europeisk samarbeid.
  • I 2013 ble Tore Eikelands legat etablert av familien i samarbeid med organisasjonen Projects Abroad, en av verdens største formidlere av frivillig arbeid. Broren Robert Eikeland er styremedlem i legatet, som har hjulpet flere hundrede barn i Ghana og Sør-Afrika til utdanning og kunnskap om politikk og demokrati.

Referanser

  1. Okkenhaug, Liv Solli: Tore Eikeland 21 begravet. bt.no, 5. august 2011.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Tore Eikeland og Håvard Ødegaards bursdagsblomst 2022.
  4. Statsminister Jens Stoltenbergs tale ved minnegudstjenesten i Oslo domkirke 24. juli. 2011.

Kilder og litteratur

  • Minnebilag. Minneord skrevet av pårørende, venner, kolleger og partifeller om terrorofrene. VG 08.08.2011, eget bilag, s. 64-96. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. De kan du lese i minneprotokollen under hver person. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker