Tranberg (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tranberg
Tranberg 1961.jpg
Tranberg i 1961, da Norges Lærerlag hadde garden.
Foto: Widerøe/Mjøsmuseet
Alt. navn: Trandberg
Først nevnt: 1520
Sted: Nordbyen
Fylke: Innlandet
Kommune: Gjøvik
Gnr.: 76
Bnr: 1
Adresse: Tranbergvegen 31

Tranberg er en gard i Gjøvik kommune, ca. 2 kilometer nord for Gjøvik sentrum. Før kommunesammenslåinga i 1964 lå Tranberg i Vardal kommune.

Garden hadde på 1950-tallet om lag 120 mål dyrka jord, 80 mål annet jordbruksareal og 400 mål skau. Seinere har det blitt solgt fra store arealer, blant annet til boligformål, slik at det i 2010-åra er ca. 74 mål jord og 44 mål skau på Tranberg.

I bokverket Norske Gaardnavne tør ikke redaktør Albert Kjær å komme med noe tolkingsforslag: «Ved Navne, begyndende med Trand-, ere flere forskjellige Forklaringer mulige, Trand-, Trann-, Þrónd-, Þránd-; her haves ingen Form gammel nok til at give Oplysning om det rette».

Garden har gitt navn til vegene Tranberglia og Tranbergvegen. Også Tranberg videregående skole var oppkalt etter Tranberg—skolen var egentlig bygd på tomt fra nabogarden Hunn, men dette navnet var allerede brukt på en skole. Like ved gardstunet på Tranberg lå hoppbakken Tranbergbakken, som har vært arena for ski-NM.

Eier først på 1900-tallet var generalkrigskommissar Alf Mjøen. I 1951 ble garden solgt til Norges Lærerlag, som brukte Tranberg som kurs- og kongressted. Lærerlaget bygde blant en stor internatbygning på garden. Tibetanerskolen på Gjøvik flytta i 1964 inn i den såkalte Mjøenhytta ved Tranberg, ei sportshytte som Alf Mjøen hadde satt opp da han eide garden.

Fradelte bruk

  • Høyenhall (bnr. 2)
  • Lund (bnr. 4 m.fl.)
  • Stensjord (bnr. 5)
  • Tranbergbakken (bnr. 12 og 14)

Kilder og litteratur

Tranberg i 2015.

Videre lesing

  • Norland, Lissie: «Tranberg gård», i Årbok for Gjøvik – Tverrdalene 2021, s. 100-123.