Truid Ulfstand

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Truid Gregersen Ulfstand (født 1487, død 16. november 1545) var en dansk adelsmann som var aktiv i Norge i tiden da landet kom i union med Danmark på 1500-tallet.

Han arvet godset Torup i Skåne av sin far. Omkring 1520 giftet han seg med Ide Brock, og paret fikk syv barn hvorav fire sønner. I 1522 fikk han Varberg slott i len. Da Frederik I kom på tronen i 1523 ble Ulfstand tatt opp i Riksrådet, og ved kroningen i 1524 ble han slått til ridder.

Han deltok i forhandlingene om Christian IIs skjebne i 1531. Etter dette ble han sendt til Norge sammen med Claus Bille for å sikre støtte for Frederik. De holdt ting i Oslo, og fikk stormennene til å anerkjenne kongen. Deretter kom de til forlik med erkebiskopen av Nidaros.

Ulfstands første kone døde i 1531 eller 1532, og i 1534 giftet han seg med Gjørvel Fadersdatter Sparre i Stockholm. Han reiste så til Malmø, der han ble tatt til fange under Jørgen Kocks opprør. Den 10. august, etter ni ukers fangenskap, slapp han fri etter å ha anerkjent grev Kristoffer som sin herre. 10. november innledet kong Gustaf en beleiring av Varberg, som Ulfstand forsvarte inntil Claus Bille fikk forhandlet frem en våpenhvile.

I 1535 forsøkte Marcus Meyer å ta Varberg. Han inngikk en hemmelig avtale med borgerne, som overrumplet slottet den 12. mars. Ulfstand klarte å unnslippe, men familien ble tatt til fange. Han gikk åpent over til hertug Christian, og med hjelp fra hertugen klarte han å ta tilbake Varberg i pinsen 1536.

I 1535 var han også i Norge, der han tok biskop Mogens Lauritsson av Hamar til fange og sendte ham til Danmark.

Litteratur