Vestfossen Brugsskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfossen Brugsskole, på høyre side av Storgata, bygd på 1880-tallet.

Vestfossen Brugsskole eller Fossesholm Brugsskole ble ifølge bygdebokforfatter Nils Johnsen opprettet i 1807 av Niels Otto Omsted, som da var eier av Fossesholmgodset. Gjennom å opprette en slik bruksskole slapp Omsted å bidra med skoleskatt for å finansiere driften av Vestfossen Kredsskole.

Det er uklart hvor den opprinnelige skolebygningen lå, men to plasseringer er kjent før den store brannen i 1880. Etter 1880 ble bruksskolen gjenreist som en murbygning på Fosshaugen i utkanten av sentrum, og her ble skolen holdt fram til sammenslåingen med kretsskolen i 1913, da den nye Vestfossen skole ble oppført rett ved den gamle bruksskolen. Skolen ble også klat for «Sørsdalskolen» etter Lars Eriksen Sørsdal, som var lærer fra fra 1876 til 1913.

Fotografier


Kilde

  • Johnsen, Nils: Eker. Træk av en storbygds saga, s.432ff


Eiker Leksikons logo.jpeg Vestfossen Brugsskole inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!