Vestfossen skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nye skolen rett før innvielsen i 1913.

Vestfossen skole var en folkeskole i Vestfossen i Øvre Eiker kommune. Skolen ble opprettet i 1913, kostet kr. 50 000 og hadde ni klasserom, lærerværelse, kontor, sløydsal, skolekjøkken og bad. Vestfossen Folkeskole erstattet da den kom Vestfossen Brugsskole og Vestfossen Kredsskole. Skolen ligger rett sør for Vestfossen sentrum, på gården Fossesholms grunn, på ei tomt som ble gitt til kommunen av Amund Pedersen Fossesholm.

Skolen var opprinnelig for barna på tettstedet Vestfossen, samt noen av de aller nærmeste gårdene, nemlig Fossesholm, Såsen og Fåsen. I forbindelse med skolesentraliseringen omkring 1960, ble Vestfossen skole kraftig utvidet 1958-1959, med blant annet gymsal, sløydavdeling, håndarbeidsavdeling, skolekjøkken og flere nye klasserom. Samtidig fikk skolen innendørs WC, som erstattet de gamle utedoene.

I årene som fulgte ble elevene fra Brekke skole, Lunde skole, Horne skole og Røkeberg skole overført til den nye sentralskolen. Elevtallet ved skolen ble dermed mangedoblet i løpet av få år.

Vestfossen skole omkring 1960, etter utvidelsen til sentralskole for hele Vestfossen-området. Den opprinnelige bygningen er fløyen lengst til høyre på bildet.

Da den nye grunnskoleloven med 9-årig skoleplikt ble innført i 1969, ble Vestfossen skole delt i Vestfossen ungdomsskole, som overtok den eksisterende skolebygningen, og Vestfossen barneskole, som startet i nybygde lokaler rett ved siden av ungdomsskolen. I og med at de to skolene ligger vegg i vegg, brukes fortsatt begrepet «Vestfossen skole» («Vestfoss-skolen», «Skolen») som en stedsangivelse.


Fotografier av skolenKlassebilder

Kilder

  • Skolen i Øvre Eiker gjennom 250 år, Øvre Eiker 1989.
  • Johnsen, Nils: Eker: træk av en storbygds saga, Hokksund 1979.


Eiker Leksikons logo.jpeg Vestfossen skole inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!