Amund Pedersen Fossesholm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Maleri av Amund Pedersen Fossesholm. Bildet henger på Fossesholm på Vestfossen.

Amund Pedersen Fossesholm (født 5. desember 1830Eiker, død 1930) var gårdbruker og industrieier. Han var født på gården Fossesholm (gbnr.39/2) på Eiker som sønn av Peder Amundsen Fossesholm og Mari Pedersdatter Horgen. I 1857 giftet han seg med Anne Marie Skjelbred fra Fiskum.

Som unge var ekteparet bosatt på og drev gården Torrud i Hof i Vestfold, som var et underbruk av Fossesholm. Samtidig startet han forskjellig industrivirksomhet i Vestfossen i samarbeid med den yngre broren Olaus Pedersen Foss, blant annet Ekers bryggeri, Brødrene Foss' sag-og møllebruk og Vestfossen Træmassefabrik. Sistnevnte, som vanligvis kaltes "Foss-sliperiet", ble anlagt i 1868 og var den første treforedlingsbedriften i Drammensdistriktet. Som transportmiddel mellom Thorrud og Fossesholm anskaffet han dampbåten "Cappelen", som ble brukt til tømmerfløting på Eikeren og som privat lystfartøy.

Amund i kjent positur på sine eldre dager.

I 1874 overtok Amund størstedelen av farens part av Fossesholm (gbnr.39/2), som blant annet omfattet den nordre delen av hovedbygningen på Fossesholm Herregård. Han gjorde en viktig innsats for å holde gården i stand og bevare interiørene. I perioden 1876-82 huset gården også Buskerud Nedre Amtsskole.

Amund og Anne Marie hadde ingen egne barn, men tok til seg Ole Kristensen Foss som pleiesønn. Han døde ung og etterlot seg tre barn, som alle vokste opp hos Amund og Anne Marie:

I 1916 testamenterte de gården til Amund Dag, som overtok som eier etter at begge pleieforeldrene var døde.[2]

I 1910 skjenket Amund og Anne Marie kommunen tomt til kirke og ny skole. Vestfossen folkeskole ble innviet tre år seinere, mens kirken enda ikke er bygd.

Amund og Anne Marie feiret diamantbryllup høsten 1917, 2½ år før Amund ble enkemann.[3] Han levde enda i ti år etter Anne Marie og ble 99½ år gammel. På sine eldre dager ble «Gamle-Amund» en legendarisk skikkelse i lokalmiljøet. Det var blant annet en tradisjon at 17.mai-toget i Vestfossen gikk om tunet på Fossesholm, mens Amund satt på svalgangen og så på.ReferanserKilder

  • Amund P. Fossesholm i folketelling 1910 for Øvre Eiker herred fra Digitalarkivet
  • Hans A. Gulli: Hagatæl. Jacob og Anne Serine Hagens slekt. Utg.1986
  • Gullbryllupet på Fossesholm 1907. Artikkel i Drammens Tidende 31.10.1907, gjengitt i Eikerminne 1990, s.42-45)
  • Ved Amund Fossesholms død. Artikkel i Drammens Tidende 4.6.1930, gjengitt i Eikerminne 1997, s. 35-36

Eksterne lenkerEiker Leksikons logo.jpeg Amund Pedersen Fossesholm inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!