Vevstua (Nedre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vevstua tilhørte opprinnelig Solberg Spinderi i tettstedet Solbergelva, Nedre Eiker kommune i Buskerud. Den gamle gule villaen med hageanlegg og garasje disponeres av Stiftelsen Verkstedet, og er det første møtet med bygningssamlingen på Solberg Spinderi når man kommer mot spinderiet fra Solbergveien. Opprinnelig var Vevstua bolig for veverimesterne på spinderiet opp gjennom tidene.

Første etasje i Vevstua inneholder fotodokumentasjon om oppussingen av huset og generell informasjon om Stiftelsen Verkstedet. Der er to stuer, bibliotek og kjøkken samt toalett, alt pent oppusset, og det er også innredet toaletter og garderober i kjelleren. Resten av kjelleren er pusset opp for å kunne benyttes som utstillingslokaler, og har flere ganger huset maleriutstillinger og fotoutstillinger knyttet til Eikers historie.

Biblioteket er fylt med bøker og plater, slik det en gang var. Blant annet er en del av drammensforfatteren Finn Pettersens store boksamling plassert der. Andre etasje disponeres av Drammen og Omegn Geologiforening og rommer også stiftelsens kontor.

Stiftelsen har et godt samarbeid med Eiker Historielag, Eiker Arkiv, Temte Gård og Bygdesamling og enkeltpersoner om utvikling og arrangementer. Vevstua utleies også til selskapeligheter.

Utearealene til Vevstua inneholder en stor gårdsplass for samling og aktivitet - her har man holdt konserter, teaterforestilling og utstillinger, og man tenker seg å rekonstruere det gamle fine hageanlegget. Sommeren 2008 ble et gammelt bord lagd av en gammel møllestein fra bygda igjen plassert på gårdsplassen, og har fått en fin plass på et pent opparbeidet steinsatt område. Også en terrasse med mulighet for utstillinger av forskjellig karakter og enkel servering kan bli en realitet.

Det lille gule huset - Garasjen - er restaurert og ble en periode fram til 2007 benyttet som keramikkverksted . Tidligere var garasjen en kombinasjon av garasje og hønsehus, og bar tydelig preg av det siste. Noe av det gamle interiøret er beholdt, blant annet de gamle bjelkene, og i kombinasjon med nye materialer er resultatet blitt lyst og trivelig. Garasjen blir benyttet til blant annet utstillinger, slik som for eksempel keramikk- og maleriutstillinger.

Kilde

Nettstedet Stiftelsen Verkstedet - Nedre Eiker Industri- og Kulturhistoriske senter

Les mer


Eiker Leksikons logo.jpeg Vevstua (Nedre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!