Oldtidsmarsjen (Røyken)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Oldtidsmarsjen er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 ble satt sammen i Røyken i nåværende Asker kommune.

Oldtidsmarsjen er en turmarsj fra Gullaugkleivene i Lier ved Drammensfjorden til Slemmestad. Marsjen er en reise fra jernalderens gravhauger til moderne tiders industri. Første stopp er ved middelalderkirken Røyken kirke, der en jernaldergravhaug finnes ved bautaen. Deretter passeresleireuttaket som er det eneste minnet om den første store industribedriften som slo seg til på Spikkestad, teglverket som var i drift mellom 1897 og 1960. Her finnes også tre gravhauger fra jernalderen. På toppen av Vangsåsen ligger Røykens gamle rettersted, der Anne Knudsdatter ble henrettet for drap i 1739. Ved tunet på gården Syltingli er totalt 44 gravhauger fra jernalderen funnet, og like ved ligger også en jettegryte. Ved Bø ligger nok et gravfelt, men området heter Strafferhaugene og det sies at det var et militært avstraffelsessted under den Store Nordiske krig (1709-1720). På Slemmestad møter vi igjen nåtidens industri, her var det sementproduksjon i rundt 100 år fra etableringen i 1888 av. I 2009 er det kun distribusjonen som er igjen, og sekkefabrikken er tatt ibruk som kulturhus.

Stoppesteder underveis

Røyken kirke

Røyken kirke er ei steinkirke fra 1229. Den står på en høyde ved Midtbygda, Røyken i Asker kommune, nær Røyken stasjon, og var tidligere hovedkirke for Røyken prestegjeld. Den er fortsatt soknekirke for Røyken sokn.

Spikkestad teglverk

Teglverket ved siden av jernbanestasjonen.
Foto: Norsk Jernbanemuseum (ca 1930).

Spikkestad teglverk, fra 1916 Spikkestad Aktieteglverk, ble opprettet i 1897 etter at tomten ble tinglyst og byggingen startet 1. juli, og lagt ned 10. august 1960 og satt under konkursbehandling.

Vangsåsen

Vangsåsen

Syltingli

Syltingli

Strafferhaugene ved Bø

Strafferhaugene ved Bø


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Oldtidsmarsjen (Røyken) er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.