Eiker Arkiv

Eiker Arkiv ble etablert 1. januar 2003 som et lokalhistorisk arkiv for kommunene Øvre Eiker og Nedre Eiker. Arkivet er et samarbeid mellom Eiker Historielag, Øvre Eiker bibliotek og Nedre Eiker bibliotek og er et ledd i bibliotekstjenesten i de to kommunene. Arkivet har en avdeling i hver kommune. I Nedre Eiker er det lokalisert i Kanselliet på Solberg Spinderi i Solbergelva. På Øvre Eiker ligger arkivet ved biblioteket i Øvre Eiker Rådhus i Hokksund. Eiker Arkiv har helt siden opprettelsen vært medlem av Landslaget for Lokal- og Privatarkiv, og det deltar i nettverkssamarbeidet for privatarkiver i Buskerud og Vestfold.

Eiker Arkiv

Bakgrunn

Bakgrunnen for denne ordningen er at kommunenes kulturavdelinger, bibliotekene, Eiker Historielag og flere andre organisasjoner og enkeltpersoner i lang tid hadde samlet inn lokalhistorisk dokumentasjon av ulike slag. Dette materialet ble kartlagt i regi av «Registreringsprosjektet», som ble gjennomført i treårsperioden «2000»-«2002». Samtidig ble det organisert lokale grupper som fortsatt driver innsamling av slik dokumentasjon. Sentralt i dette arbeidet sto "Solbergelva i Bilder" og "Sameia Fotoarkiv", som i flere år har drevet med registrering av gamle bilder fra bygda. Eiker Arkiv viderefører dette arbeidet, samtidig som det har ført til en utvidelse av arbeidsområdet.

Formål, arbeidsområder og tilbud

Eiker Arkiv oppbevarer og registrerer ulike typer lokalhistorisk dokumentasjon, som arkivmateriale etter bedrifter og organisasjoner, fotografier, film, lydbånd, avisutklipp. Arkivet registrerer også faste kulturminner og museale gjenstander. Digitalisering av denne dokumentasjonen er en viktig del av arbeidet vårt, og resultatet presenteres på nettstedet Eiker Arkiv. Dessuten er Arkivet en bidragsyter til nettstedet Historieboka og til lokalhistoriewikien. Det tilbys også foredrag, ekskursjoner og, Arkivet kan også påta seg større eller mindre forskningsoppdrag.

Dugnadsdrift

Hver av de to avdelingene har en leder som er ansatt på deltid og lønnet av kommunene. For øvrig drives Eiker Arkiv for en stor del på dugnad, og alle som har lyst er hjertelig velkommen til å delta. Det er opprettet lokale registreringsgrupper på flere av tettstedene i de to kommunene, men siden mye av kommunikasjonen foregår på internett, er det også mulig å delta for folk som bor utenbygds.

Se også

Eksterne lenker



  Eiker Arkiv inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!