Hans M. Jensen

Hans M. Jensen, født 25. februar 1861 i det som den gang var Tromsøysund herred, kom til Gangsås i Trondenes herred ved Harstad, fra Tromsø en gang mellom 1903 og 1907 og startet med båtbyggeri. Hans Martin Jensen var sønn av Jens Olai Nilsen født 15. mars 1834 i Rystrøm i Tromsøsund og Hanna Marie Sørnsen født i Malangen kommune i 1832.

Gangsåsholmen med de to slipene til Hans M. Jensens baadbyggeri nederst i venstre hjørne, med et fartøy på.
Jensen annonserte jamt
Foto: Haalogaland 9.1.1907

Fiskeren som ble båtbygger

I folketellingen for 1885 er Jensen registrert som fisker, samboende med hustru Emelie født i Trondenes 15. juli 1857 i Bakkegata 87 i Tromsø. Så vet vi at Emelie tjenestegjorde hos Martinus Johannessen på Sama i 1875, men da skrev hun seg Emelie Christine Hansdatter. Folketellingen fra 1900 forteller at familien da bodde i Nordre Tollbodgate 15, og at han drev med «Baadbygning og skibstømmermand, for egen regning» i Tromsø. Her ser vi og at kona Emelie hadde født datteren Andrea i 1897. Husholdet besto ellers av Jens O. Nilsen, hans far som var fisker og en søsterdatter av far Jens som var «skredderinde». I en annonse i Tromsø Stiftstidende fra 15. juli 1900 forteller at han da hadde en sneseilbåt, som var:» (…)tjenlig for Fragture og Fiskeri til salgs». 15. mai 1902 er han annonsert som «Retsvidne paa Raadhuset, Mandag Kl. 9.»

Til Gangsås

Vi vet altså ikke nøyaktig når båtbygger Jensen kom til «nedre Gangsås», men 14. september 1903 ble det avholdt branntakst på adressen Fr. Nansens pl. 006 som da var familiens bolig i Tromsø. Det neste vi har å holde oss til er en annonse i avisa Haalogaland fra 5. januar 1907, som forteller at «Hans M. Jensens Baadbyggeri, Gangsaas pr. Harstad anbefales». 6. februar har samme annonse fått en tilføyelse om at han har «ophalingsbiddinger».

Det er branntaksten fra september 1903, sammen med disse annonsene som skaper hypotesen om at han etablerte seg på Gangsås mellom 1903 og 1907. Annonsene i Haalogaland fortsetter å stå på første-sida i Haalogaland ut gjennom hele 1907 og 1908.

Båtbyggere

Hans M. Jensens Baadbyggeri ble altså etablert på Gangsås ved inngangen til 1900-tallet. Av folketellinga for Trondenes fra 1. 12. 1910 får vi vite at båtbygger Jensen da bodde på «Hansmark» på Gangsås sammen med kona Emelie Kristine født i Trondenes 15. juli 1857 og deres datter Andrea Leonharda som var født i Tromsø 20. juli 1897. Øvrige husstandsmedlemmer var Jens Olai Nilsen f. 15. mars 1834, tjenestejente Amanda Otelie Andersen født på Sama 18. februar 1892, skipstømmermann Kristian Rodemann Oksaas født i Tromsø 1864, tømmermannslærling Nils Mekal Peder Mekalsen født 1890 i Trondenes, skipstømmermann Hans Sverdrup Jensen f. 1893 i Loppa, skipstømmermann og gardbruker Konrad Martin Mekalsen f.1870 i Trondenes og skipstømmermann Martin Enevold Nilsen f. 1863 i Hadsel. Her var altså etablert en arbeidsplass med seks habile trebåtbyggere i et marked som nok var voksende, men og utsatt for sterk konkurranse.

Hansmark

18. juni 1908 ble det utstedt festebrev fra Peder Ellefsen til Hans M. Jensen på g. nr. 56, br. no. 13 kalt Urvold under Gangsås for 99 år og til en årlig festeavgift av kr 60,-. Av det som framgår av alt foran dette forstår vi at Jensen antagelig kom til Urvold godt og vel halvannet år før festekontrakten ble inngått. Dette så meget mer som at festeren per juni 1908 hadde oppført både «våningshus og båtbyggeri»; fjøs, to sliper, smie og arbeidshus.

Mange om beinet

I januar 1907 skrev Harstad Tidende at Carl Andreas Hansen hadde etablert seg i Harstadhamn med A/S Harstad skibsverft i 1906. Nå var de klar til å sjøsette et 48 fots fartøy, som Edias Nilsen og Hans Larsen på Grøtavær hadde bestilt. Her var flere mindre bedrifter med eieren som eneste båtbygger til de mer avanserte som Hansens Harstad skibsverft, som i følge Harstad Tidende fikk «rulleslip» i 1910, men som allerede i juni 1907 sjøsatte byggenr. 2; den 49 fot store «Svanen», bygd av furu for Andor Akselsen i Bukta i Lødingen. Harstad Tidende meldte at Johan Sivertsens båtbyggeri på Seljestad brant ned natt til 8. april 1907, og akkurat dette båtbyggeriet har vi ikke funnet igjen seinere. Men som sagt, her var mange flere. Blant annet averterte Andreas Mekal Gjertsen i Haalogaland om at han tok imot klavering og reparasjon av fiskebåter på sin «ophalingsbidding» i Kanebogen. Midt i juni 1907 annonserte så Harstad skibsverft med at de hadde to kravellerte fiskeskøyter på henholdsvis 46 og 42 fot til salgs. I juli og august samme år finner vi flere skøyter, kuttere og andre fartøy som enten var til salgs eller utbudt på frivillige- så vel som tvangs-auksjoner. Dessuten var det båtbyggere i så å si hver ei vik i hele Sør-Troms.

Byggenr 1 fra Gangsås

5.juni 1907 var det overlevering av første byggenummer fra Hans M. Jensens båtbyggeri. Doktor Green på Dverberg på Andøya hadde bestilt den snertne motorkutteren bygd i eik og furu, og som på prøveturen gjorde 6 mil. Den var utstyrt med en 6 hestekrefters «Alpha» levert av agent H. Soelseth for A. Gulowsens Motorfabrik i Kristiania. Soelseth ble for øvrig innvalgt i bystyret på Arbeiderpartiets liste i 1913.

 
Jensens annonse i utstillingskatalogen for Harstadutstillingen 1911.

Stipend

I 1907 ble Jensen tildelt stipend fra Handels og industridepartementet på innstilling fra fiskeridirektøren for å få reise til den nordiske motorutstillingen som ble arrangert i Bergen fra 5. til 14. juni. Han var ikke den eneste fra denne regionen. Peder Bertelsen, Grøsnes, Jens Hind Johnsen, Hartvik Hansen, Myrland og Hans O. Pettersen, som alle den gang tilhørte Ibestad, sammen med Edvard Ruud, Elgsnes i Trondenes og Hans A. Henriksen, Bjarkøy, i tillegg til sju andre fra Troms skal ha reist til Bergen for å se på båtmotorer. 2. og 9. oktober rapporterte Jensen fra motorutstillingen i avisa Haalogaland. Den er imidlertid så omfattende at vi må få komme tilbake til saken.

 
Jensen fikk sølvmedalje for sin utstilte fangstbåt under Harstadutstillingen 1911
Foto: Kjetil Høvde.

Harstadutstillingen 1911

Jensen meldte seg på og deltok på Harstadutstillingen som ble avviklet på Hamnneset fra 8. til 24. juli 1911. Her fikk han tildelt utstillingens sølvmedalje Innen kategorien «Redskaper, maskiner, fartøier og udstyr» for sin fangstbåt. Det må sies å være et godt synlig bevis på at han var en dyktig konstruktør og båtbygger. For sammenligningens skyld; Harstad mek. Verksted fikk samme valør på medaljen for en motorbåt og Harstad skibsverft for skipsmodeller og fotografier. Motoryachten «Bolinder VIII» var den av de motoriserte fartøyene på utstillingen som vakte størst oppsikt, men hvorvidt dette fartøyet med sitt grasiøse ytre og sterke motorkapasitet påvirket den lokale Bolinder-forhandleren Hans M. Jensens omsetning fra Gangsås vet vi i dag intet om. Vi vet heller ikke for sikkert, men sannsynligheten er der; for at M/K «Heimdal» av Medkila, bygd av H.M. Jensen i 1911 og som ble avertert til salgs i desember 1912 kan ha vært den fangstbåten Jensen fikk sølvmedalje for i 1911. Annonseteksten forteller i hvert fall at båten som var 53 fot lang og 16 fot bred egnet seg godt til «Ishavsfangst».

Ny beitemark

I november 1910 ser vi at Jensen ble agent for «Bolinders norske Aktieselskab». I oktober 1911 finner vi at han må gå ut å annonsere en kutter med drektighet på 19 tonn til salgs. Annonsen sto på trykk bare tre ganger, så vi skjønner at båten snart ble solgt, men slike brudd på kontraktsarbeid som dette indikerer må ha vært tungt å bære den gang og. Avtalen med Bolinder-fabrikkene varte ikke lenge, for i januar 1912 finner vi en annonse som sier at Tangens mek. Verksted har overtatt Bolinder-agenturet. Men i samme avis ser vi at Hans M. Jensen var gått i kompaniskap med smed Cornelius Corneliussen, Sama om et agentur på den danske 4-takts petroleumsmotoren «Thor».

Nord-Norges hydroaeroplan

Av en serie mindre oppslag i avisa Haalogaland og i landsdekkende aviser fra 1914 ser vi at det ble igangsatt innsamlingsaksjon for å finansiere innkjøp av fem fly, hvorav ett sjøfly som var ment å tjenestegjøre nordpå, og som alle skulle foræres Forsvaret. Blant flere kjente Harstad-folk finner vi også båtbygger Jensen, som bidro med 10 kroner. Fram til og med 18. juni 1914 var det samlet inn kr 5639,86 til dette formålet i nord.

NEMAK

 
Jensen tegnet kontrakt med det som skulle bli til Norske Shell i 1914
Foto: Lofotposten 16. mars 1921

5. oktober 1914 ble det inngått kontrakt som ga Norsk-Engelsk Mineralolie A/S (NEMAK) rett til å sette opp «Tank, tankfundamenter og rørledning til kai, samt tappeskur på kaien», - «på den herr Kristian Ellefsen tilhørende af herr Jensen bygslede tomt, som delvis benyttes til baatslip» for en årlig leiesum av 60 kroner, regnet fra 1. oktober 1914. Jensen etterlevde avtalen til i 1916. 18/7 1916 solgte han til «Andreas Olsen, Medkile», som etter noen år videresolgte til sin svigersønn Leif Jørgensen (1887-1947). I følge en artikkel i Årbok for Harstad 2005 skal Hans Martin Jensen ha reist til Andøya da han ga seg på Gangsås.

Kilde