Johan Koren Christie (1909–1995)
Johan Koren Christie (født 23. juli 1909 i Vang i dagens Hamar kommune, død 5. juli 1995 samme sted) var generalmajor og sjef for Luftforsvarets Forsyningskommando fra 1963 til 1974.
Familie
Christie var sønn av professor og landbruksforsker Werner Hosewinckel Christie (1877–1927) og Karen Amalie Wedel Jarlsberg (1886–1952) fra Atlungstad i Stange.
Han var bror til blant andre pianist Amalie Christie (1913–2010) og generalmajor Werner Hosewinckel Christie (1917–2004).
Han ble i 1939 gift med Gustava Kielland Winsnes (1910–1993), og ble far til lege og statsråd Werner Hosewinckel Christie (f. 1949).
Utdanning
Han begynte som læregutt på Kjeller flyfabrikk i 1920-årene, og gjennomgikk Hærens flyveskole i 1929-1930.
Han ble diplomingeniør i flyteknikk fra Technische Hochschule Berlin i 1935, og ble tilsatt som teknisk sjef for Hærens flyvåpen i 1940.
Nær en kjempeavtale om flyproduksjon
Ved krigsutbruddet i 1940 var Christie i forhandlinger i Sverige med sikte på å komme i gang med ny jagerflyproduksjon på Kjeller. Det var lagt opp til å starte en lisensproduksjon et hundretalls eksemplarer av den amerikanske Curtiss 75A-6 – et meget avansert jagerfly på den tiden. Det ble hevdet at alt var klart for signering av en samarbeidsavtale mellom Nordisk Aluminium i Holmestrand, Strømmens Værksted og Kjeller flyfabrikk da det tyske overfallet inntraff. Dette er nærmere presentert under kapitlet Flyproduksjonssamarbeid Kjeller – Strømmen.
Krigstjeneste
Etter krigsutbruddet kom Christie seg til Canada for å ta del i oppbyggingen av Little Norway. Fra 1942 ønsket ønsket han seg ut i aktiv tjeneste. Han ble ble plukket ut til det britiske luftforsvarets eliteavdeling Pathfinders i Bomber Command, en gruppe som fløy foran bombeflyene og markerte mål. Han fløy RAF 35 skvadron, først med Handley Page Halifax, og den siste tiden med Avro Lancaster. Han fløy i alt 41 tokt, og ble høyt dekorert for en enestående innsats.
Hjemføring av norske krigsfanger
Christie tjenestegjorde i denne avdelingen fram til 1944, da han ble overført til det allierte hovedkvarteret som forbindelsesoffiser og leder for arbeidet med å finne igjen nordmenn i tyske fangeleire.
De første årene etter krigen arbeidet han med hjemføring av deporterte norske krigsfanger fra Tyskland.
Sivile stillinger
Han var driftssjef i Det Norske Luftfartsselskap fra 1946 til 1949, og direktør og sjef for Forsvarsdepartementets materielldirektorat fra 1952.
Sjef Luftforsvarets Forsyningskommando 1963-1974
Han kom til Kjeller på et tidspunkt da det var klart at man sto foran avviklingen av våpenhjelpen, og at Luftforsvaret etter hvert selv måtte finansiere både drift og investeringer. Overgangen man sto foran ville bli nærmest dramatisk, idet en tilsvarende økning av det norske forsvarsbudsjettet ikke var realistisk. Christie, som mange andre, så behovet for omfattende rasjonalisering i Luftforsvaret for å redusere driftsutgiftene, men han var også opptatt av å få norsk industri engasjert i militære produksjonsprogrammer. Christie følte seg mer som bedriftsleder enn general som sjef for en virksomhet med rundt 1000 ansatte, hvorav mer enn 70% sivile. Han kom godt ut av det med alle, og var en flittig gjest ute ved avdelingene – særlig i verkstedene. Christie var sjef for LFK til 31. juli 1974, da han sluttet ved oppnådd aldersgrense.
Utmerkelser
Han ble i løpet av disse karriere tildelt Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70 årsmedalje, den britiske Distinguished Service Order, Order of the British Empire og Distinguished Flying Cross, den amerikanske Bronze Star, Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden og Sveriges Røde Kors' fortjenestemedalje.
Kilder
- Johan Koren Christie (norsk flyoffiser) i Store norske leksikon
- Johan Christie i Norsk biografisk leksikon
- Aftenposten
- Kjeller: Senteret for norsk Luftmilitær teknikk gjennom 90 år: 1912-2002. Utgitt av Forsvarets logistikkorganisasjon/luft 2003. 344 s. Ill.
- Johan Koren Christie i Historisk befolkningsregister.
Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten. |