Aspøya (Ålesund)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ålesund på et kart fra 1911
Foto: Den private Opmaaling

Aspøya eller Aspøy er en øy og en bydel i Ålesund kommune. Øya er en av sentrumsøyene og ligger mellom Hellesundet (opprinnelig Ålesundet) i øst og Steinvågsund i vest, med Heissa i vest og Nørvøya (Nørve) i øst. Øya er forbundet med Nørvøya, via Hellebroa og med SkarbøvikaHeissa via Steinvågsbrua fra 1953.

Den har et areal på 0,6 km² og 3 376 innbyggere (2015). Foruten boligområder har Aspøya betydelig næringsvirksomhet som varehandels-, industri-, transport-, lager- og havnevirksomhet. Langs sjøen er det store, sammenhengende havneområder, blant annet ved Aspevågen i sør. Nordøstspissen av øya utgjør en del av Ålesunds indre havnebasseng. På øya ligger blant annet Ålesunds politistasjon, flere av byens hoteller, kunstmuseet Kube, Jugendstilsenteret, Ålesund kirke og mye av Ålesunds fiskeindustri.

Bybrannen i Ålesund natt til lørdag 23. januar 1904 brøt ut på Aspøya ca. klokken 2 om natten og det blåste storm fra vest. Brannen startet i lokalene til Aalesund Preserving Co. som lå på tomta til dagens Nedre Strandgate 39.

Vest for Aspegata, som går tvers over øya vest for Ålesund kirke, er bevart eldre trehusbebyggelse; øst for gata er bebyggelsen i mur, oppført etter bybrannen 1904. Ålesund Fiskerimuseum ligger på nordsiden av Aspøya. E 136 (Dombås-Ålesund) har endepunkt på øya.

Kilder