Eva Sletto

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 15. mai 2022 kl. 16:34 av Stigrp (samtale | bidrag) (illustrasjon)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eva Sletto
Foto: Oslo Museum (1935).

Eva Bryde Sletto (født 6. september 1912 i Asker, død 7. mars 2006 i Oslo) var skuespiller.

Hun debuterte på scenen i Bøndernes Hus i rollen som «Anne Flatabø» i oppsetningen Trollskot av Cally Monrad 16. november 1935 på Det Norske Teatret og var ansatt her i hele sin karriere og hennes siste oppsetning var Ein måned på landet av Ivan Sergevitsj Turgenjev, oversatt av Tarjei Vesaas, med premiere på Scene 2 5. mai 1983.

Hun spilte også i en rekke filmer i 1930- og 1940-årene og var en av tidens store filmstjerner og «skjønnhetsideal».

Bakgrunn

Hun kom fra et kunstnerhjem som datter av skolestyrer og forfatter Olav Sletto (1886–1963) og billedvever Karin Bryde (1884–1965). Hennes morfar var Sandefjord-rederen Johan Mauritz Bryde (1830–1899) og hennes onkel var Johan Bryde (1858–1925).

Etter påbegynte arkitektstudier ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole mente moren at hun heller burde se mot skuespilleryrket tok kontakt med Bjørn Bjørnson. Han mente hun hadde talent og ga henne undervisning, i tillegg fikk hun også undervisning av Egil Eide og Alfhild Stormoen.

Virke

Rollebilde fra Ungen fra 1938.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1938).

Hun ble ansatt ved Det Norske Teatret av teatersjef Oskar Braaten i 1935 og hennes gjennombrudd overfor et større publikum kom med hennes betagende skildring av «Milja» i Ungen, som hun i 1938 spilte både på scenen og i Rasmus Breisteins film som var åpningsfilmen da Oslo kinematografers nye storstue åpnet 6. oktober 1938.

Hun ble kalt «Oskar Braatens lille Oslo-madonna», og hun framstilt på film særlig sarte, unge, ofte landsens jenter som fikk barn utenfor ekteskap eller tok seg av andres uekte barn. Disse tunge og tragiske skjebnene tolket hun med varme og ekthet.

På scenen spente hennes innsats over et stort register, med særlig tyngde på det strengt realistiske og det poetiske.

Hun hadde tilbud fra utlandet, men forble lojal mot Det Norske Teatret gjennom hele karrieren.

Skjønnhetsideal

I forbindelse med avskjedsforestillingen i 1983 fortalte hun i intervjuer om hvordan hun på godt og vondt opplevde det å være «drømmekvinne» og «idol». Spesielt tittelrollen i Helge Lundes noe «vovede» film Vigdis fra 1943 gjorde at hun fikk meget stor oppmerksomhet. Ukeblader hadde «Ligner De Eva Sletto?»-konkurranser, og hun mottok mengder av beundrerbrev, og om kveldene ventet en beundrerskare utenfor sceneinngangen.

Noen filmroller

Faksimile fra Drammens Tidende 9. april 1941: utsnitt av redaksjonell omtale av den kommende premieren på Gullfjellet, med Eva Sletto i en av rollene.

Kilder