Vigdis (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eva Sletto spilte tittelrollen.
Foto: Oslo Museum (1935).

Vigdis er en spillefilm fra 1943 i regi av Helge Lunde, som også sto for manuset som var basert på Albert Wieseners roman Vigdis og hennes barns fedre fra 1931, utgitt under pseudonymet Frantz Ferdinand. Eva Sletto spilte tittelrollen og filmen hadde premiere 2. august 1943. Hennes rollefortolkning som den livsglade og vakre Vigdis bidro sterkt hennes samtidige renomme som et «skjønhetsideal» og en «drømmekvinne».

Innspillingssteder

Utendørsopptakene ble foretatt i Etnedal i Valdres. Innendørsopptakene ble gjort i Norsk Films atelier på Jar.

Handling

Omtale av Vigdis i Bergens Tidende 7. august 1943.

Vigdis er den 20-årlige vakre, livsglade datteren til lærer og kirkesanger Jens Bjørkeli i Nordbygden. Hun føler trang til å more seg sammen med bygdens øvrige ungdom, noe de strenge foreldrene hennes misliker og er redde for at hun skal ødelegge ryktet sitt. Denne frykten er ikke helt ubegrunnet, da bygdepraten går om den lettsindige dattera til kirkesangeren. Men Vigdis har ikke vært lettsindig, hun har bare flørtet litt med de jevnaldrende guttene, men ikke noe mer.

Foreldrene prøver å få henne med på kristelige møter, men hun lurer seg alltid unna. Det har hun også gjort idag, og foreldrene mistenker tjenestejenta Kari for å stå i ledetog med Vigdis. Vigdis oppsøker Anders Moen. Han er glad i henne, men hun elsker doktor Victor Falck, noe hun ikke forteller det til noen, da Falck er forlovet med Gerda Storm.

Det er dans på storgården Nordby. I orkesteret deltar skogsarbeider Anton Stubberudstuen og skomaker Jeremiassen. Når Anton har fått seg noen drammer, er han ikke vanskelig å få til å synge. Vigdis er til stede sammen med Anders fordi Harald har vært nærgående. Falck har vært på sykebesøk oppe i Nordbygden. Vigdis har gjemt seg i bilen hans, og da han oppdager henne spør han hvem hun er. Men etter en stund begynner de å kysse. Reisen til Nordbygden har tatt lang tid, og da legen kommer tilbake fatter hans forlovede mistanke. En nødløgn redder imidlertid situasjonen.

Ni måneder senere føder Vigdis en sønn, men hun vil ikke oppgi hvem som er barnefaren. Vigdis stikker i denne situasjonen fra bygda. Etter mange forviklinger og påstander om farskap i flere retninger, varsler til slutt Jeremiassen sorenskriveren om at det er storbonden Harald Nordby som er far til barnet. Men Nordby er død innen det blir avsagt dom i farskapssaken. Han var en av bygdas rikeste menn, og han har blitt dømt som far. Vigdis er den eneste som vet at dommen ikke er riktig. Men sorenskriverfullmektigen har oppdaget at det er hans venn doktor Falck som er faren til barnet. Og Vigdis og Victor Falck skaper et hjem sammen.

Rolleliste

Eksterne lenker