Harald Nørregaard

Harald Nørregaard (født 30. mai 1864 i Vestre Aker, død 5. april 1938) var advokat. Han etablerte seg som overrettssakfører i Kristiania i 1893. Nørregaard var kjent som en svært dyktig advokat og hadde mange tillitsverv. Fra 1904 til 1907 var han formann i advokatforeningens hovedstyre. Nørregaard var samtidig kunstelsker og Edvard Munchs nære venn og rådgiver. Han kjente også politikeren Johan Castberg.

Brevhode fra 1907, da Nørregaard holdt til i Kirkegata.
Nørregaards første ektefelle Aase Nørregaard

Nørregaard vokste opp i Kristiania, som sønn av Sophie (1839-1906) og Hans Jacob Nørregaard (1832-1900). Faren hadde i 1865 tittelen artilleriløytnant, på gravminnet er oberst benyttet. Familien bodde på denne tida på Uranienborg.

Harald Nørregaard stifta på 1890-tallet egen familie; han ble i 1889 gift med kunstneren Aasta Carlsen som også hadde vært en nær venn og elev av Edvard Munch i mange år. De flyttet til Stavanger etter giftermålet, hvor han hadde praksis, men etter tre år, i 1892, flyttet de tilbake til Krstiania. De bodde rundt 1900 i Hjelms gateHegdehaugen. Paret hadde trulig også et landsted på Bygdøy. Aase Nørregaard døde allerede i 1908 av lungebetennelse.

Han ble senere gift med den 21 år yngre Marit Nørregaard (f. 16.08.1885 på Kongsberg, og i 1910 bodde de i Villa Solhaug i Aker.

Tidlig i sin karriere hadde Nørregaard kontor i Kirkegata 8 i Kristiania. Rundt første verdenskrig flytta han til Akersgata 20.

Vennskapet mellom Munch og Nørregaard er dokumentert i brevs form. Munchmuseet har blant annet flere brevutkast fra Munch til Nørregaard der han forteller om det anstrengte forholdet til slektsgreina Munch-Ellingsen. I 1935 ga Harald Nørregaard Nasjonalgalleriet to Munch-portretter. Det dreide seg om portrettet av kona, bildet «Aase Nørregaard», samt dobbeltportrettet «Aase og Harald Nørregaard».

I 1932 ble Johan Bernhard Hjort hans kompanjong. Hjorts biograf, Ivo de Figueiredo, skriver: «Hos Nørregaard fant han et forbilde. Den eldre advokaten var kjent for sin veltalenhet i retten. Det ble sagt om ham at han dominerte rettssalen med sin blotte tilstedeværelse, og at hans varme stemme la seg rundt lagmannsretten som fløyel.» Etter seks års samarbeid døde Nørregaard i 1938. Hjort førte etter andre verdenskrig firmaet videre, under navnet Advokatfirmaet Hjort.

Harald Nørregaard er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Kilder og litteratur

 
Harald Nørregaard er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Eksterne lenker