Tyssedal

Tyssedal er et tettsted i Odda kommune i Hordaland, på østsiden av Sørfjorden i Hardanger, ved munningen av elva Tysso, og ved foten av Hardangervidda. Tyssedal ligger klemt mellom Tyssenuten (936 moh) og Tveitanuten (1 050 moh).

Tyssedal, tidlig på 1900-tallet
Hovedbygningen på Tyssedal kraftanlegg fra 1908, tegnet av Thorvald Astrup og Victor Nordan, inspirert av italienske palasser, i dag Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum.
Foto: David Aasen Sandved (2010).
Trolltunga med Sørfjorden i bakgrunnen, 1 100 meter lavere.
Foto: Jan Skrodzki (2011).

Tettstedet har 620 innbyggere per 1. januar 2016[1], og ligger 6 km nord for Odda sentrum ved riksveg 13 mot Ullensvang og Kinsarvik. Tyssedal er et typisk ensidig industristed. Tyssedal kraftanlegg ble i 2009 oppført på Norges tentative liste til UNESCOs verdensarvliste, sammen med Odda smelteverk og Rjukan-Notodden industriarv.

I Tyssedal lå det tidligere et aluminiumsverk i tilknytning til de betydelige kraftverkene som forsynte industrien i Odda og på Eitrheim. I dag driver Tinfos Titan & Iron et ilmenittsmelteverk på stedet basert på råstoff fra Titania AS som har dagbrudd på Tellnes i Dalane i Rogaland. I Tyssedal ligger Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum, i tilknytning til de tidligere bygningene og anlegget til Tyssedal kraftanlegg som viser industrireising og kraftutbygging i et historisk perspektiv. Det nasjonale vannkraftmonumentet Elektra ble innviet i 2000. Fra Tyssedal går det tursti til fjellutspringet Trolltunga på 1 100 moh, rundt 700 meter over Ringedalsvatnet, som tiltrekker seg et stort antall besøkende.[2]

Dialekten i Tyssedal er sterkt preget av østnorske dialekter, særlig østfolddialekten. Dette skyldes den store innvandringen på begynnelsen av 1900-tallet. Språket som snakkes her er vesentlig forskjellig fra resten av Odda kommune. Forskjellene har blitt noe utvannet de siste 50 åra.[3]

Referanser

Kilder


Koordinater: 60.116667° N 6.559722° Ø