Rjukan-Notodden industriarv

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vemork kraftverk, oppført 1911, ark.: Olaf Nordhagen
Foto: Siri Iversen (2010).
Mæl stasjonRjukanbanen åpnet 9. august 1909 med navnet Rollag stasjon, men endret navn da stasjon med samme navn åpnet på Numedalsbanen i 1927. Stasjonsbygningen fra 1917, arkitekt var Thorvald Astrup.
Foto: 2005

Rjukan-Notodden industriarv er navnet som er gitt til kulturminnene som i 2015 ble tatt inn på UNESCOs verdensarvliste.

Det omfatter industrianlegg i Tinn og Notodden kommuner i Telemark, med hovedvekt på Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon i tettstedene Rjukan og Notodden, herunder Rjukanbanen og Vemork kraftverk.

Også infrastrukturen som ble bygget opp rundt industrien, herunder den sosiale boligbyggingen og velferdstiltakene i regi av Norsk Hydro er en del av verdensarvområdet. Dette gjør at områet utgjør et stort geografisk areal, som inkludert buffersonen dekker området nesten 400 kvadratkilometer, og går fra MøsvatnHardangervidda ned til Heddalsvatnet, en strekning på over 90 km.

Verdensarvområdet består av fire komponenter:

  • Kraftproduksjonen. Dammer, tunneler, kraftlinjer og et utvalg kraftstasjoner fra Møsvatn til Notodden, der vannkraft ble omgjort til elektrisk kraft.
  • Fabrikkområdene. Hydroparkene på Rjukan og Notodden, med bygningsmasse og maskiner, som lysbueovnene.
  • Transportåren. Hele løpet for Tinnosbanen og Rjukanbanen, inkludert kaianlegg og to jernbaneferger fram til utskipningspunktet for kunstgjødsel på Notodden.
  • Industrisamfunnet. Flere bydeler på Notodden, og Rjukan Hydro-by – en hel by bygd av Norsk Hydro, med boliger, institusjoner, næringsbygg, veier og parker.

Kilder