Ungen (film 1938)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 8. okt. 2022 kl. 23:25 av Stigrp (samtale | bidrag) (→‎Rolleliste)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stillbilde fra filmen, Eva Sletto med ungen.

Ungen er en spillefilm fra 1938, med regi av Rasmus Breistein og manus av Breistein og Oskar Braaten, basert på Braatens skuespill fra 1911 med samme navn. Braaten sto også for dialekt- og replikkinstruksjon.

Eva Sletto, Harald Heide Steen og Ragnhild Hald spiller hovedrollene. Skuespillet ble filmatisert på nytt som musikal i 1974.

Den hadde premiere 6. oktober 1938 på Klingenberg kino etter at Oslo kinematografer valgte denne filmen som åpningsfilm da deres nye storstue ble åpnet.

Handling

Julius og Milja er forelsket i hverandre og arbeider dessuten på samme fabrikk. Grønland-jenta Petrina flørter med Julius og lurer ham til å stjele på fabrikken, noe som gjør at han får sparken. Ett år går og Julius har forlatt Milja for Petrina. Milja har fått barn og når hun er på arbeidet på dagtid, etterlater hun det hos «Hønse-Lovisa». En lege, som har blitt sendt ut av rike mennesker for å finne barn til å adoptere, overtaler Milja til å gi bort sitt barn. Når hun har gitt det fra seg innser hun hva hun har gjort og blir fortvilet. «Hønse-Lovisa» synes imidlertid ikke at det var en klok beslutning å gi fra seg barnet og har derfor beholdt det hos seg. Da Milja vendte tilbake etter en dansekveld finner hun barnet hjemme hos seg selv.

Rolleliste

Faksimile fra Dagbladet 7. oktober 1938; utsnitt av omtale av åpningen av Klingenberg kino i Oslo kvelden før med filmen Ungen.

Eksterne lenker