Vestfossen stasjon

Sideversjon per 14. okt. 2008 kl. 16:43 av Bent (samtale | bidrag) (Lagt til foto)

Vestfossen Jernbanestasjon er stasjon på Sørlandsbanen, NSB's stasjonsnummer 1627. Stasjonen ble anlagt i 1872 i forbindelse med utbyggingen av Drammen-Randsfjordsbanens sidespor fra Hokksund til Kongsberg (i dagligtale ofte kalt Kongsbergbanen).

Den opprinnelige stasjonsbygningen var en laftet, panelt tømmerbygning, tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull. Huset eksisterer fortsatt, men er sterkt ombygd. Den ble seinere brukt som stasjonsmesterbolig, deretter leid ut og til slutt solgt. Den nåværende stasjonsbygningen i pusset teglstein ble bygd i 1910 og inneholdt venteværelse, billettkontor, rom for telegrafist og lager for ilgods. Arkitekt var Harald Kaas. Bygningen ble utvidet med toalettavdeling i 1951 og et mindre tilbygg med tekniske installasjoner i 1967.

Et godshus med kontor ble bygd i 1910, men er seinere revet. Dessuten hadde Vestfos Cellulosefabrik og Eker Dampsag pakkhus ved stasjonen. All cellulose og papir fra Vestfos Cellulosefabrik ble sendt ut via Vestfossen stasjon, og det var sidespor inn til fabrikkens anlegg med et eget skiftelokomotiv kalt "Trikken" eller "Maskin".

Vestfossen stasjon har vært fjernstyrt siden 1967, og den har vært ubetjent siden 1/5-1982. Siden har stasjonsbygningen vært utleid til ulike formål, blant annet til helsestudio og i de seinere år til kafé-og restaurantdrift. Den trafikkeres fortsatt regelmessig og er stasjon på NSBs linje Kongsberg-Eidsvoll, med rundt 20 avganger daglig i hver retning.


Kilder:

  • SEFRAK-registreringen (Øvre Eiker, krets 204, hus nr.88-90)
  • Muntlige opplysninger fra Thor Bjerke, Norsk Jernbanemuseum
  • Informasjon som det er mulig å lese ut av diverse fotografier i Eiker Arkiv