Vestfossen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfossen stasjon.
Foto: Bent Ek (2004).

Vestfossen stasjon er en jernbanestasjon på Sørlandsbanen, NSBs stasjonsnummer 1627. Stasjonen ble anlagt i 1872 i forbindelse med utbyggingen av Drammen-Randsfjordbanens sidespor fra Hokksund til Kongsberg (i dagligtale ofte kalt Kongsbergbanen).

Den opprinnelige stasjonsbygningen var en laftet, panelt tømmerbygning, tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull. Huset eksisterer fortsatt, men er sterkt ombygd. Den ble seinere brukt som stasjonsmesterbolig, deretter leid ut og til slutt solgt.

Den nåværende stasjonsbygningen i pusset teglstein ble bygd i 1910 og inneholdt venteværelse, billettkontor, rom for telegrafist og lager for ilgods. Arkitekt var Harald Kaas. Denne kom i forbindelse med at dampbåtruta med D/S «Stadshauptmand Schwartz»Eikern ble forlenget og fikk anløpsted ved stasjonen. Bygningen ble utvidet med toalettavdeling i 1951 og et mindre tilbygg med tekniske installasjoner i 1967.

Et godshus med kontor ble bygd i 1910, men er seinere revet. Dessuten hadde Vestfos Cellulosefabrik og Eker Dampsag pakkhus ved stasjonen. All cellulose og papir fra Vestfos Cellulosefabrik ble sendt ut via Vestfossen stasjon, og det var sidespor inn til fabrikkens anlegg med et eget skiftelokomotiv kalt «Trikken» eller «Maskin».

Et eldre bilde av stasjonen.
Foto: Eiker Arkiv

Vestfossen stasjon ble fjernstyrt 13. november 1967, og den har vært ubetjent siden 1. mai 1982. Siden har stasjonsbygningen vært utleid til ulike formål, blant annet til helsestudio og i de seinere år til kafé-og restaurantdrift.

Stasjonen ble modernisert i 2010 med nye plattformer, leskur og ny adkomst til spor 2. Den trafikkeres fortsatt regelmessig og er stasjon på NSBs linje Kongsberg-Eidsvoll, med rundt 20 avganger daglig i hver retning.

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Vestfossen stasjon inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Koordinater: 59.73433° N 9.86691° Ø