Alf Engen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Engen.
Foto: Eiker Erkiv.
Oppvisning av Alf Engen. Her hopper han over en fjellvei i Alta, Utah, i 1950- årene.
Foto: Eiker Erkiv.

Alf Engen (født 15. mai 1909 i Mjøndalen , død 1997 i USA) var skiidrettsmann. Han var aktiv både innenfor hopp, langrenn, utfor, og slalåm med internasjonale meritter innenfor alle grener. Han var amerikansk mester hele 16 ganger i ulike idretter og satte verdensrekord i hopp. Han var trener for den amerikanske skitroppen til OL i 1948.

Alf var den eldste av de tre Engenbrødrene. Også Sverre og Kåre (Corey) gjorde karriere innenfor skiidrett.

Alf Engen var tidlig en svært lovende skihopper og tok flere seire i lokale hopprenn. Han konkurrerte for idrettsforeningen Birkebeineren, som hadde mange gode hoppere i denne perioden. Det siste året han bodde i Norge, representerte han Steinberg idrettsforening. Men 1920-åra var tøffe og i 1929 emigrerte Alf til USA. Moren og brødrene kom senere etter.

I perioden 1931 til 1937 vant Alf Engen åtte nasjonale seire i hopp og like mange i kombinert i USA. Det ble bygget store skibakker i landet, og Alf vakte oppsikt da han i Ecker Hill hoppet 296 feet (nesten 100 meter). Han var på den tida profesjonell idrettsutøver og svært allsidig. Han var en pioner innen løssnøkjøring og har blitt kalt "dypsnøkjøringens" far. Foruten skiidrett, hevdet han seg også i hockey, fotball, boksing og bryting.

I 1948 startet Engen egen skiskole i Alta (Utah), Deseret News Free School, der han var direktør i over førti år og lærte opp flere generasjoner amerikanere. Samme sted ligger en av USAs mest kjente skibakker, Alf High Rustler, som er oppkalt etter ham.

Alf gjorde en stor innsats for skisportens fremme i Intermountain West. Han hjalp til med å starte over 30 viktige skiområder i USA, blant annet Alta i Utah, Brighton og Snowbasin. Bogus Basin i Idaho og Magic Mountain. Wyomings Snow King Mountain i Jackson Hole. Mer enn 225 000 mennesker har begynt å gå på ski på grunn av dette programmet, og interessen er økende.

Engen deltok også i åtte helaftens spillefilmer.

I 1997 døde Engen, 88 år gammel. Et par år seinere ble han valgt til århundrets idrettsutøver i Utah og rangert foran berømtheter som basketspilleren Karl Malone og bokseren Gene Fullmer. I forbindelse med OL i Salt Lake City, Utah, ble Alf Engen Ski Museum åpnet utenfor byen.[1]

Utmerkelser og priser

  • Århundrets skiløper (1950)
  • Helms Hall of Fame(1970)
  • Intermountain Ski School Director of the year (1974)
  • Professional Ski Instructors of America
  • Intermountain Division Hall of Fame (1989)
  • One of the Founders of American Skiing (1994)

Fotnoter

  1. Alf Engen Ski Museum, besøkt 20. september 2022

Kilder og litteratur


Eiker Leksikons logo.jpeg Alf Engen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!