Engenbrødrene fra Nedre Eiker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Engenbrødrenes innsats ble behørig kommentert i lokalavisene. Her fra avisa Fremtiden etter et hopprenn i Vikkollen i 1928. Eiker Arkiv

Engenbrødrene, Alf, Sverre og Kåre (Corey), fra Nedre Eiker hadde alle allsidige skikarrierer i Norge og USA, både som utøvere, trenere og administratorer.

Brødrene vokste opp på Enga i Mjøndalen sammen med far og mor, Trond og Martha. Faren var en allsidig idrettsmann og en av Mjøndalen Idrettsforenings grunnleggere. Dessverre døde han i 1918 under spanskesyken, bare 31 år gammel. Deretter flyttet familien til Steinberg, nærmere morens familie.

Da guttene vokste opp, var det en mengde skibakker i området. Vi kan nevne Vikkollen, der legestudent Reidar Amble Ommundsen fra Oslo satte verdensrekord i 1915 med 54 meter, videre Langrand, Aasenkollen, Konnerudkollen, Strøtvedtbakken og Ullernbakken. Her ble grunnlaget lagt for store skikarrierer i USA, dit Alf emigrerte i 1929. Sverre dro like etter, mens moren og yngstesønnen Kåre dro over i 1933.

Den eldste av brødrene, Alf, ble kåret til århundrets idrettsutøver i staten Utah, en utmerkelse som henger svært høyt. De andre brødrene, Sverre og Kåre, var også store skipersonligheter. De var allsidige idrettsmenn og gode ambassadører for skisporten. De var engasjert i skiskoler og lærte amerikanerne å glede seg over det å stå på ski. Kåre var ikke profesjonell som de andre brødrene, og deltok på det amerikanske OL-laget i 1948 i kombinert. Både Kåre og Sverre hadde mange oppdrag i tilknytning til utvikling og sikring av skiløyper og skianlegg.

Om utstillingen "Skiglede i Nedre Eiker" (2002)

Engenbrødrene har satt dype spor etter seg i amerikansk skihistorie og ble behørig markert på utstillingen "Skiglede i Nedre Eiker" på biblioteket i Mjøndalen i februar 2002 i forbindelse med OL i Salt Lake City, Utah.

Gunnar Kristiansen fra Steinberg er brødrenes tremenning og kjente dem alle. "Dette har vært en drøm som endelig har gått i oppfyllelse" uttalte han etter den vellykkede utstillingen, der han holdt foredrag om brødrene. Grunnlaget for suksessen deres ble lagt i hoppbakkene Samuelsbakken og Teiebakken på Steinberg, mente Kristiansen. Faren sørget for selvlagde ski til brødrene gjennom hele oppveksten. "Det er viktig at de lokale heltene her fra Eiker ikke skal dø uten at sambygdingene har kjennskap til dem", sa Kristiansen, som også var medvirkende i en film om brødrene Engen, som ble vist på TV2 19. februar 2002. Her ble han intervjuet om brødrenes oppvekst og treningsvilkår i Norge. Også Nedre Eiker Historiske Arkiv bidro til filmen med gamle bilder fra Nedre Eikers hopphistorie.

Kilde

Eksterne ressurser


Eiker Leksikons logo.jpeg Engenbrødrene fra Nedre Eiker inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!