Sverre Engen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Engen. Eiker Arkiv

Sverre Engen (født 28. januar 1911 i Mjøndalen, død 4. april 2001 i Utah, USA) var en norsk-amerikansk skihopper og skiinstruktør. Sammen med sine to brødre, Alf og Kåre (Corey), bidro han sterkt til utbredelsen av skisport i USA.

Engen emigrerte til USA i 1929 og ble en av USAs beste skihoppere. Blant annet vant han den åpne herreklassen i det nasjonale hopprennet i Ecker Hill i 1949. Han var også ski-instruktør og skiskole-direktør i Utah. I tillegg eide han et skiområde i California og flere turisthytter for skisport. Engen var den første skioppsynsmannen i USA og fastsatte blant annet snøsikkerhetsprosedyrer som fortsatt gjelder.

I mange år reiste han rundt i Nord-Amerika og Europa for å fremme skisporten gjennom å holde foredrag og vise egenproduserte skifilmer. Han ble etter hvert en anerkjent fotograf og producer. Han skrev også to bøker og flere artikler om skisporten. I tillegg skal han ha vært en dyktig musiker og skuespiller.

Under andre verdenskrigen tjenestegjorde Engen i «The Tenth Mountain Division».

Utmerkelser

  • 1945: The Silver Merit Star av The National Ski Patrol System for fremragende tjeneste
  • 1971: Æresmedlem i The National Ski Hall of Fame

Kilder og litteratur

Se også


Eiker Leksikons logo.jpeg Sverre Engen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!