Alf Væring

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det var lenge usikkert om Alf Væring virka som fotograf i Sverige, men dette bildet fra Waxholm tatt 1895–1896 viser at han gjorde det. På kartongen ser man Værings logo og stedsnavnet Stockholm.
Foto: Alf Væring

Alf Væring (født 27. mai 1863 i Kristiania, død 4. april 1912 i Sverige) var fotograf. Han bodde fram til 1884 i Kristiania, da han flyttet til Sverige. Han var sønn av fotograf Olaf Væring og Oline Josefine Christiansdatter. Han var far til Ragnvald Væring.

Til tross for at Ragnvald Væring i et intervju uttalte at hans far hadde vært fotograf i Olaf Værings firma, har det ikke vært mulig å underbygge dette. Det er allikevel høyst sannsynlig at Alf Væring fikk fotografopplæring hos faren.

Han reiste til Sverige i 1884. Den 30. desember 1886 meldte Svenska Dagbladet at det var inngått forlovelse mellom «Alf Väring (Kristiania) och Emilie Svensson (Landskrona)». De gifta seg 24. november 1889, og i folketellinga 1891 finner vi dem i Ljabruveien i Kristiania. De var da barnløse, men kort tid etterpå fikk de dattera Alfhild. Både hun og broren Alf (f. 1892) ble født i den norske hovedstaden, men rundt 1894 flytta familien tilbake til Sverige. Barn nr. 3, Emilie, ble født i moras hjemby Karlskrona, men de neste kom til verden i Stockholm. Väring-familien ble i folketellinga 1900 registrert i Hedvig Eleonora rote 20 i Djurgårdsbrunn, og noen år seinere flytta de til Brännkyrka, litt sør for selve byen. Her ble de yngste av de i alt 12 barna født, og her ble de oppført i folketellinga 1910. Med Emilie Svensson fikk Alf Väring 12 barn, og i tillegg hadde han sønnen Ragnvald som ble født utenfor ekteskap i 1884 samt en annen sønn i Sverige.

Det har tidligere vært usikkert om han virka som fotograf i Sverige, men det har dukka opp et bilde fra 1890-åra tatt i Waxholm. Der ser man på kartongen Alf Værings logo med stedsnavnet Stockholm, hvilket viser at han hadde forretning eller atelier der. Dette bekreftes av folketellinga 1910, da Væring ble titulert som fotograf.

Etter farens død i 1906 forsøkte han å overta farens firma i Kristiania, men det ble forpurret av hans søsken som gikk inn for at Ragnhild Væring og Ragnvald Fredriksen (senere Væring) skulle overta.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Alf Væring er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.