Anders Kristiansen (1882–1966)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Kristiansen.
Foto: Sør-Troms Museum.

Anders Kristiansen (født 7. juli 1882, død 10. februar 1966) var lærer og klokker i Trondenes og Harstad. Som den yngste av åtte søsken vokste han først opp på Vestnes i Bjarkøy. Etter at faren, fisker og småbruker Kristian Andersen, døde da han var åtte og moren, Ellen, f. Eriksdatter, døde da han var 16 år, bodde han mye hos sin eldste søster Antonette Benjaminsen i Horsevik. Han var gift med lærerinne Gina Wulff fra Kasfjord. De hadde fem barn.

Først og fremst var Anders Kristiansen – «klokker Kristiansen» – en avholdt og kunnskapsrik lærer ved Harstad barneskole. Men han vil av mange også være husket som klokkeren med den kraftige, klangfulle og litt skjelvende stemmen. På grunn av sin personlighet og innlevelse i kirkelig opplesning og sang, ble han lagt merke til av alle som kom til Trondenes kirke eller til Bethel i Harstad. Klokkerstillingen hadde han i hele 34 år – fra 1924 til 1958. Grunnen til at han ble sittende så lenge etter pensjonsalder (1952) i klokkerstillingen, var at prost Ole K. Steinholt ønsket å ha ham ved sin side til han skulle gå av. Men Steinholt døde plutselig under et besøk i Oslo i 1955. Anders Kristiansen ble som en følge av dette bedt om å fungere i klokkerstillingen i enda noen år.

Læreren

Anders Kristiansen hadde en solid lærerutdannelse med grunnlag fra Tromsø lærerskole 1904. Siden tok kan kurs i norsk, gymnastikk, sang samt to pedagogiske kurs i Gøteborg i 1926 og 1932. Han var også på kurs i fysikk og kjemi hos en overlærer Strøm i Oslo.

Sin første lærerpost hadde han på Tjøtta i Helgeland fra 1904 til 1911. I 1911 kom han til DaleGrytøy og var der til 1913, da han kom til Alvestad og var der til 1921. Samme året startet han sitt 31 årige virke som lærer ved Harstad barneskole.

Offentlige og private tillitsverv

  • Klokker i Trondenes fra 1924 til 1953.
  • Mangeårig medlem av Trondenes menighetsråd.
  • Medlem av Harstad ligningsnemnd.
  • Formann i Harstad lærerlag i 10 år, de siste fire år under okkupasjonen
  • Formann i Harstad kristelige ungdomsforening.
  • Formann i Sør-Troms fellesforening av det norske misjonsselskap.
  • Formann i Harstad huseierforening.
  • Kongens fortjenstmedalje med diplom 1952.
  • Æresmedlem av lærerlaget og kretslærerlaget.

Anekdote:

Kristiansen var kristen, venstremann, nynorskmann og avholdsmann, og stemte på denne måten bra med den litt fleipete tittelen «lærar og kyrkjesongar». Mange ble fristet til parodiere hans særegne stemmebruk, og det ble nok også fabrikkert noen anekdoter i den forbindelse. Her er en av dem:

Klokker Kristiansen og prost Ole K. Steinholt kom i drosje og skulle rekke en gudstjeneste, men Kristiansen måtte likevel få bilen til å stoppe mens han gikk inn på Bokladen. Her var det imidlertid mange kunder og ventetid. Da er det at klokkeren sniker litt i køen og bruker sin kraftige røst på denne måten: «Æ ska’ ha en pakke toalettpapir, men dokker må skynne dokker, for prosten sett ute og vente’.»

Se også

Liste over alle klokkere og kirkesangere i soknet i artikkelen om Trondenes kirke.

Kilder