Bekransningstradisjoner i Skedsmo
Bekransningtradisjonene for falne under andre verdenskrig har innenfor den opprinnelige Skedsmo kommune funnet sted ved fem minnesteiner:
- Romerike ved Lillestrøm videregående skole fra 1951. Monumentene er utført av billedhuggeren Trygve Dammen.
- Skedsmo ved Strømmen kirke fra 1947. Monumentet er utført av billedhuggeren Anna Raknes.
- Lillestrøm ved Lillestrøm kirke fra 1947.
- Bronseplate ved Kjeller flyplass fra 1946.
- Minnestein etter bombeangrepet 1944, oppsatt i Lillestrøm 1995.
Kranspåleggelser for de tre første ser ut til å ha fulgt disse rutiner:
Romeriksmonumentet
Her har det vært fast tradisjon at Norske Reserveoffiserers Forening avdeling Nedre Romerike og Romerike HV-veteraner har forestått kranspålegging den 8. mai. Lotteforeningen skal også ha deltatt. De har også lagt ned krans på monumentet over Lillestrøms falne. Det kan ha foregått annerledes i en tidlig fase. I 2020 bekranses monumentene 17. mai av speiderrådet, i forlengelsen av tradisjonen med flaggheisingen som speiderne har hatt ansvaret for gjennom en årrekke.
Skedsmos falne ved Strømmen kirke
Her har det vært tradisjon for bekransning på 17. mai i alle år fra 1947, vanligvis før barnetoget. 17.-maikomiteen i kommunen hadde ansvaret i mange år, men fra 1990-årene har trioen Strømmen Rotary klubb, Lions Club Strømmen og Strømmen Vel samarbeidet om arrangementet. Hver organisasjon har ansvaret hvert tredje år. Sentrumkirken Brass har stått for det musikalske, og kommunens kulturkontor har tatt seg av kranseanskaffelsen. Lenge var det tradisjon for at en militærperson holdt talen, men i de senere år har lokale representanter tatt seg av dette. Umiddelbart etter seremonien har kirken invitert til 17.-maigudstjeneste.