Bergljot Trolie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergljot Trolie.

Bergljot (f. Hansen) Trolie (født i Harstad 4. desember 1887, død 26. juli 1970) var en fremstånde forretningskvinne, politiker og hotelleier. Hun var datter av telegrafbud Reinholt Kristian Hansen (1840-1914) og gift med Birger Trolie, født 8. juni 1884, død 5. juli 1969. Bergljot Trolie var ekte harstadjente, født på «Hansenhaugen» midt nede på strandstedet, og kunne i sin barndom og oppvekst følge utviklingen fra et lite strandsted til det ble by. Eldre fotografier viser barndomshjemmet hennes som står langt ut i gata på tomta der hennes forretning senere kom. Huset ble revet og flyttet til Hans Egedes gate 15.

Bergljot Trolie var kjent som forretningskvinne og politisk aktiv i en viktig periode av byens tilblivelse. Allerede i 1913, etter å ha tatt handelsutdannelse, startet hun Harstad Drogeriforretning i leide lokaler i Torvet 1. Året etter kjøpte hun forretningsgården i Strandgata 5 og drev forretningen derfra. Etter hvert omfattet forretningen også malervarer, og det ble foretatt utvidelse og modernisering. (Sønnen Per Trolie overtok senere forretningen som fikk navnet Petro.) Hun ble tidlig med i Harstad Handelsstands Forening og var en av de fremste som gikk inn for å skaffe foreningen eget hus. Da dette var brakt i orden, var hun en av initiativtakerne til en støtteforening som skulle arbeide for utstyr til huset.

Bergljot Trolie kjøpte Grand Hotell, Harstad av Alfred Larsen i 1939. En stor brann ødela imidlertid en del av huset, og det ble bygd opp på nytt i betong og utvidet i 1953. Senere har nye eiere bygd ut den store tomten med nybygg.

Hun var med å starte Harstad Turistforening (Harstad Turlag), og var svært opptatt av å skaffe foreningen hytte på Gangsåstoppen. Prosjektet kom så langt at det ble ordnet med grunn og planlagt vei, men da krigen kom, ble disse planene lagt bort. Få hadde vel den gang tanker om at nettopp turisme og turister skulle bli en meget stor næring for landet.

Da Finland kom i krig i 1939 hadde norske kvinner organisert hjelpearbeid. Nå følte man at også Norge kunne bli dratt med i krigen, og Harstad Kvinneråd ble opprettet for å gjøre sin del av forberedelsene til den sivile beredskapen. Bergljot Trolie og lege Hanna Mustaparta var blant initiativtakerne. På kort tid meldte det seg 350 frivillige kvinner, som ble organisert i spesialgrupper for ulike oppdrag. Mottoet var: Det er for sent å organisere hjelpen i det øyeblikk man trenger den.

Bergljot Trolie deltok også i byens politiske liv og var innvalgt i bystyret og skolestyret. Sammen med en annen kjent Harstad-dame, Aasta Kristiansen (f. Rasmussen), fikk de startet Harstad Høyre-kvinners forening. Ved siden av det rent politiske arbeidet innen Harstad Høyre, tok Høyrekvinne-foreningen seg av mange humanitære oppgaver, som besøk på sykehuset og start av sykehusbibliotek.

Bergljot Trolie hadde et godt forhold til den katolske menigheten og deltok ellers i byens avholdsbevegelse

Etterkommere

Ekteparet Trolie hadde døtrene Gunhild og Birgit ("Tusse") og sønnen Per Trolie (1922-1994), alle nå døde. Per, som hele livet bodde i Harstad, ble først gift med Ellen Annexstad fra Narvik. De fikk en sønn, Birger Trolie (1948-1994), som omkom i Estonia-ulykken 1994. Ekteskapet ble oppløst, og Per giftet seg senere med Inger Dørum Trolie.

Kilder

Eksterne lenker