Oslo sentrum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Oslo sentrum.
Oslo sentrum, utsikt fra Operaen

Oslo sentrum er et 1,8 km² stort område i den sentrale delen av Oslo som ligger utenfor de administrative bydelene. Det er ikke formelt en egen bydel. Bystyret har ansvar for planspørsmål, mens Bydel St. Hanshaugen dekker helse- og sosialtjenester. Det er få som bor i området, i 2007 bare 643 personer.

Grensene for Oslo sentrum går siden bydelsreformen i 2004 langs en linje fra Oslo havn ved Brynjulf Bulls plass langs Dronning Mauds gate, Munkedamsveien, Cort Adelers gate, Ruseløkkveien, Løkkeveien, Arbins gate, Henrik Ibsens gate, Parkveien, Wergelandsveien, Holbergs gate, Pilestredet, Grensen, Stortorvet, Kirkeristen, Storgata, Brugata, og Nylandsveien til Bjørvikautstikkeren. Området var tidligere noe større.

Navneendring

Det ble i 2009 diskutert om området skulle skifte navn til Kristiania, det vil si navnet Oslo hadde fram til 1925. Bakgrunnen for dette forslaget var at området som utgjorde det opprinnelig Christiania, Kvadraturen, utgjør en betydelig del av Oslo sentrum. Forslaget kom første gang i forbindelse med bydelsreformen i 2004. Forslaget så ikke ut til å ha fått stor støtte i befolkningen, og ved første gangs behandling i byrådet ble saken utsatt.

Næringsliv

Oslo sentrum inneholder flere av byens viktigste forretningsgater, ikke minst Karl Johans gate, gatene som krysser den og parallellgata Prinsens gate. Et stort antall firmaer har hatt eller har sine kontorer innenfor Oslo sentrum.

Oslo Sentrum har flere vinmonopol, blant annet på Oslo S og på Steen & Strøm.

Annen bruk av navnet

Oslo sentrum er også et uformelt navn på sentrale strøk i Oslo, som strekker seg et stykke inn i bydelene St. Hanshaugen, Grünerløkka, Gamle Oslo og Frogner.

Litteratur