Colbjørn Torstensen Arneberg (1628–1720)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Colbjørn Torstensen Arneberg»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Som sokneprest gjennom 58 år hadde Colbjørn Arneberg middelalderkirka i Sørum som sin hovedkirke.
Foto: Carl Normann (1920).

Colbjørn Torstensen Arneberg (født 24. august 1628 i Solør, død 20. oktober 1720 i Sørum) var sokneprest til Sørum prestegjeld fra 1662 til sin død. Han regnes som stamfar til slekta Colbjørnsen, og er kjent som faren til tre helter fra store nordiske krig.

Slekt og familie

Han var sønn av lensmann i Hof prestegjeld og bonde på Arneberg i dagens Åsnes kommune Torsten Colbjørnsen Berger (omkr. 1590–omkr. 1672) og Birgitte Arnesdatter Gile (f. omkr. 1600).

Omkring 1662 ble han gift med Johanna Jacobsdatter Bie Kraft. Hun var datter av forrige sokneprest til Sørum Jacob Christiansen Bie og Sofie Hansdatter Kraft. Med henne fikk han fire barn:

Colbjørn Arneberg ble enkemann, og gifta seg for andre gang med Katharina Kjeldsdatter Stub fra Ullensaker. I dette ekteskapet kjenner vi til sju barn:

Liv og virke

Colbjørn Torstensen vokste opp på Arneberg i Solør. Faren var fra Berger i Grue, men tilhørte slekta Arneberg.

I 1659 ble han kapellan i Sørum under Jacob Christiansen Bie. Da han døde i 1662 ble Colbjørn Arneberg sokneprest, og det omkring det tidspunktet at han gifta seg med ei datter til forgjengeren. Han bodde på Sørum prestegård, og eide også jord andre steder i prestegjeldet. Blant annet ble han i 1669 eier av gården Sørum, og mellom 1668 og 1710 kjøpte han parter i Nordli, Vestre Nordum, Østre Norum, Størsrud, Ålgård, Hammeren og Mjønerud. Han eide også parter i Foss og Krokstad i Blaker, i Midtskogberget i Hof og Løvhaugen i Grue.

Da det ble innkrevd skoskatt i 1711 ble det innført et par interessante opplysninger i skattelistene. Colbjørn Arneberg hadde parykk, og det var ikke uvanlig blant menn av hans stand, men det ble skrevet at han brukte den «av høi fornødenhed» – det hadde altså blitt tynt på toppen. Den andre opplysningen er at han betalte karjolskatt, selv om det var en karjol med bare treseter, ikke «franske seter» med stopp. Han var en av svært få i Sørum som hadde karjol på denne tida.

I 1716 fikk tre av hans barn heltestatus. I Fredrikshald marsjerte Karl XII og hans tropper inn i byen for å beleire Fredriksten festning. Hans og Peder Colbjørnsen var sentrale i å sette fyr på sin egen by for å drive ut svenskene. Dette var en av hendelsene som førte til at svenskekongen måtte oppgi det første Norgesfelttoget. Litt tidligere på året hadde dattera Anna Colbjørnsdatter Ramus invitert svenskene inn på Norderhov prestegård og sjenka dem, samtidig som det ble sendt bud til de norske styrkene om å gjøre seg klare.

Colbjørn Torstensen Arneberg ble gravlagt ved Sørum kirke, der jernplata på grava er bevart. Den har følgende tekst:

Under denne iern Plade
hviler de iordische levninger
af den
welærværdige og wellærde
nu salige mand
Her Colbjøren Tostensen
Fordum Sognepræst til Sørum præstegiæld
Udi Nedre Rommeriges provstiie
Hvis liv
Begyndte af en god og ærlig herkomst
Den 24 augusti aar 1628
Endtes efter en Christelig Fræmdragelse
Den 20 october aar 1720
Efterat han havde oplevet
I en opbyggelig præste stand 62 aar
I en fornøielig ægtestand 59 aar
Med de ærdyderige hustruer
Den første Johanna Jacobsdatter Kraft i 12 aar
Og efter de aars enchemands sæde
Catharina Kieldsdatter Stub i 47 aar
Sine graae haar
Førde han til graven i sin høie alders 93 aar
Sine børn og børnebørn
Saa han med glæde i et velsignet tal av 67
Med hvilche og alle Guds børn
Han haaber at samles
I de troendes glædelige
Opstandelse

Litteratur