DF «Ammonia»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Ammonia»
Ammonia .JPG
Foto: Alexander Ytteborg
Kjennesignal LIDS
Egennavn: «Ammonia»
Båttype Jernbaneferge
Lengde 230,6 fot
Bruttotonnasje 929 brt
Byggeår 1929
Båtbygger: A/S Moss Værft & Dokk
Framdriftsmidler: Dampmaskin
Motortype 2 stk trippeleksp. à 450 Ihk
Kommune Tinn kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern, Norsk Industriarbeidermuseum.
Nåværende eier: Stiftelsen Rjukanbanen
Vernestatus Fredet 2009

DF «Ammonia» ble levert av A/S Moss Værft & Dokk 18. juni 1929 og levert til Norsk Transportaktieselskab, – et datterselskap av Norsk Hydro.

Dette var Norsk Hydros tredje ferge på Tinnsjø til Rjukanbanen i tilknytning til Hydros fabrikker på Rjukan og Notodden.

Fergetrafikken på Tinnsjø ble verdenskjent under siste verdenskrig da jernbanefergen DF «Hydro» med tungtvann om bord ble senket i februar 1944.

DF «Ammonia» har 2 stk. dampmaskiner på 450 IHK hver og kunne frakte 16-17 jernbanevogner og samtidig føre 150 passasjerer. Den er 230,6 fot lang og har en forsterket isbaug.

I 1951 ble det lagt om fra kull til oljefyring, og 2. klassen modernisert noe senere på 50-tallet.

Fartøyet var hovedferge fram til levering av MF «Storegut» og reserveferge fram til driftens opphør i 1991.

I dag

DF «Ammonia» er den siste gjenværende dampdrevne jernbanefergen i verden og representerer norsk industrihistorie på et betydningsfullt område. Sammen med fergeleier, slippanlegg, fyrbelysning, jernbanemateriell, jernbanespor og bygningsmasse overført fra Norsk Hydro til Stiftelsen Rjukanbanen i 1997.

Stiftelsen Rjukanbanen, som er eier av D/F «Ammonia» bruker foreløpig fartøyet til stasjonært museum på Tinnsjø.

Stiftelsen eier også fartøyet M/F «Storegut» og begge fartøyene ble fredet 8. august 2009. Fredningen omfattet hele fartøyet med eksteriør, konstruksjon, generalarrangement (detaljer som kledning, vinduer, dører, listverk, gerikter og overflatebehandling), originale tekniske løsninger (herunder fremdrifts- og hjelpemaskineri og elektriske systemer) og det faste inventaret (alt som er fastmontert på vegger, gulv eller tak).

Galleri

Eksterne lenker